settings icon
share icon
Питање

Зашто је битно проводити време са Богом?

srpski
Одговор


Сваки однос захтева време. Иако није као други односи, однос са Богом ипак подлеже правилима сваког другог односа. Библија је пуна поређења да би нам помогла да имамо слику нашег односа са Богом. На пример, Христос је описан као младожења, а Црква као невеста. Брак представља двоје људи који удружују своје животе у један (Постање 2:24). Таква блискост подразумева време које се проводи са оним другим. Други однос представља однос оца и сина. Блиски породични односи су они у којој деца и родитељи проводе време заједно. Провођење времена са вољеном особом пружа могућности да се заиста упозна та особа. Провођење времена у самоћи са Богом ни по чему се не разликује. Када смо сами са Богом, ми Му се приближавамо и упознајемо Га на другачији начин, него када смо у групном окружењу.

Бог жели да проводимо време сами са Њим. Он жели лични однос са нама. Створио нас је као појединце, „саставио" нас је у утроби (Псалам 139:13). Бог познаје интимне детаље наших живота, као што је број длака на нашој глави (Лука 12:7). Он познаје сваког врапца понаособ, а „ви вредите више од многих врабаца" (Матеј 10:29,31). Он нас позива да му приђемо и да Га упознамо (Исаија 1:18; Откривење 22:17; Песма над Песмама 4:8). Када желимо да блиско упознамо Бога, тражићемо Га рано (Псалам 63:1) и проводити време са Њим. Бићемо као Марија, која је седела подно Његових ногу слушајући Његов глас (Лука 10:39). Бићемо жедни и гладни праведности и бићемо испуњени (Матеј 5:6).

Можда је најбољи разлог да проводимо време са Богом у самоћи јесте да следимо библијске примере. У Старом завету, видимо да Бог позива пророке да сами до ка Њему. Мојсије се сам сусрео са Богом у жбуну који гори, а затим на Синајској гори. Давид, чији бројни псалми одражавају поуздану блискост са Богом, разговарао је са Њим док је бежао од Савла (Псалам 57). Божија присутност је прошла док је Илија био у пећини. У Новом завету, Исус је провео сам време са Богом (Матеј 14:13; Марко 1:35; Марко 6:45-46; Марко 14:32-34; Лука 4:42; Лука 5:16; Лука 6:12; Лука 9:18; Јован 6:15). У ствари, Исус нам је дао упутство да се молимо сами понекад: „А ти када се молиш, уђи у своју собу, затвори врата своја и помоли се Оцу своме у тајности" (Матеј 6:6а).

Да бисмо могли да се поуздамо у Исуса као у наш чокот (Јован 15:1-8), треба да будемо директно, блиско повезани са Њим. Као што је лоза повезана са чокотом и кроз чокот, повезана са другим лозама , тако смо и ми директно повезани са Христом и учествујемо у заједништву. Проводимо време сами са Богом и у заједничком слављењу ради најбоље ишране. Без провођења индивидуалног времена са Богом, наше потребе неће бити испуњене; нећемо заиста спознати изобилан живот који Он даје.

Провођење времена у самоћи са Богом ослобађа наше умове од различитих врста непажње, тако да мођемо да се усредсредимо на Њега и чујемо Његову Реч. Тиме што обитавамо у Њему, уживамо у блискости у коју нас Он позива и тако можемо заиста да Га спознамо.Врати се на Српску страну

Зашто је битно проводити време са Богом?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries