settings icon
share icon
Pitanje

Da li je sajentologija hrišćanska denominacija ili kult?

српски

Odgovor


Sajentologija je religija koju je teško sažeti. Postala je popularna zahvaljujući nekim holivudskim zvezdama koje su postale njeni sledbenici. Osnovao ju je 1953. godine pisac L. Ron Habard i to četiri godine pošto je izjavio: “Želeo bih da osnujem religiju, tu leže pare.” Zahvaljujući religiji ne samo što je došao do para, već je postao multimilioner.

Sajentologija uči da je čovečanstvo besmrtno biće koje se zove Tetan i ono ne potiče s ove planete. Čovek je zarobljen materijom, energijom, prostorom i vremenom (MEPV). Sajentolog pronalazi spasenje kroz proces koji se naziva “proveravanje” i u kome se uklanjaju “engrami” (u osnovi to su sećanja na bol i podsvest koji blokiraju energiju). Proveravanje je dug proces koji košta i stotine hiljada dolara. Kad se uklone svi engrami, Tetan može ponovo da kontroliše MEPV, a ne da bude kontrolisan njime. Dok ne dođe spasenje, svaki Tetan je u stalnom procesu reinkarnacije.

Sajentologija je vrlo skupa religija. Svaki njen aspekt zahteva i određeni novčani iznos. Zato su klupe sajentološke crkve ispunjene samo bogatašima. To je vrlo striktna religija u kojoj se kažnjavaju oni koji žele da je napuste. Njeni sveti spisi su isključivo knjige i učenja L. Rona Habarda.

Iako sajentolozi tvrde da je njihova nauka kompatibilna sa hrišćanstvom, Biblija pobija svako njihovo verovanje. Biblija uči da je suvereni Bog jedini tvorac svemira (1. Mojsijeva 1:1), on je stvorio i čovečanstvo (1. Mojsijeva 1:27), spasenje je jedino dostupno kroz veru u Isusa Hrista (Efescima 2:8-9) i Isus Hristos je živ i sedi s desne strane Bogu (Dela 2.33; Efescima 1:20; Jevrejima 1:3) i čeka čas kada će sakupiti svoj narod u večnosti. Svi ostali biće bačeni u pakao, zauvek odvojeni od Boga (Otkrivenje 20:15).

Sajentologija kategorički poriče postojanje biblijskog Boga, neba i pakla. Za nju je Isus Hristos samo dobar učitelj koji je nepravedno osuđen i pogubljen. Sajentologija se razlikuje od hrišćanstva u svim važnim doktrinama. Pogledaćemo koje su to razlike.

Bog: Sajentologija uči da postoji više bogova od kojih su neki iznad drugih. Biblijsko hrišćanstvo poznaje samo jednog istinitog Boga koji nam se objavio u Bibliji i u Isusu Hristu. Oni koji veruju u njega ne mogu da veruju u lažni koncept boga koji nudi sajentologija.

Isus Hristos: Poput ostalih kultova i sajentologija poriče Hristovo božanstvo. Ona Hristu pripisuje osobine boga nižeg ranga koji je s vremenom postao legenda. Biblija jasno kaže da je Isus bio Bog u telu i da je zbog utelovljenja mogao da se žrtvuje za naše grehe. Zbog njegove smrti i uskrsnuća možemo da imamo nadu u večni život s Bogom (Jovan 3:16).

Greh: Sajentologija veruje u čovekovu urođenu dobrotu i uči da je neprimereno i ispod svakog poštovanja reći čoveku da mora da se pokaje zbog svoje grešnosti. Biblija, međutim, uči da je čovek grešan i da je njegova jedina nada prihvatanje Hrista za Gospoda i Spasitelja (Rimljanima 6:23).

Spasenje: Sajentologija veruje u reinkarnaciju, a čovek je spasen onda kada se oslobodi tog kruga rođenja i umiranja. Sajentolozi veruju da su sve religije univerzalni put ka mudrosti, razumevanju i spasenju. Nasuprot tome, Biblija uči da ima samo jedan put spasenja, a to je Isus Hristos. On sam je rekao: “Ja sam put i istina i život; niko ne dolazi k Ocu - sem kroz mene” (Jovan 14:6).

Upoređujući učenje sajentologije i Bibliju, vidimo da one nemaju skoro ništa zajedničko. Sajentologija samo udaljava čoveka od Boga i večnog života. Iako ponekad maskira svoja verovanja u jezik hrišćanstva, sajentologija je u svojoj osnovi sasvim suprotna hrišćanstvu. Zato se ni u kom slučaju ne može nazvati hrišćanskom naukom.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je sajentologija hrišćanska denominacija ili kult?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries