settings icon
share icon
Питање

Да ли је сајентологија хришћанска деноминација или култ?

srpski
Одговор


Сајентологија је религија коју је тешко сажети. Постала је популарна захваљујући неким холивудским звездама које су постале њени следбеници. Основао ју је 1953. године писац Л. Рон Хабард и то четири године пошто је изјавио: “Желео бих да оснујем религију, ту леже паре.” Захваљујући религији не само што је дошао до пара, већ је постао мултимилионер.

Сајентологија учи да је човечанство бесмртно биће које се зове Тетан и оно не потиче с ове планете. Човек је заробљен материјом, енергијом, простором и временом (МЕПВ). Сајентолог проналази спасење кроз процес који се назива “проверавање” и у коме се уклањају “енграми” (у основи то су сећања на бол и подсвест који блокирају енергију). Проверавање је дуг процес који кошта и стотине хиљада долара. Кад се уклоне сви енграми, Тетан може поново да контролише МЕПВ, а не да буде контролисан њиме. Док не дође спасење, сваки Тетан је у сталном процесу реинкарнације.

Сајентологија је врло скупа религија. Сваки њен аспект захтева и одређени новчани износ. Зато су клупе сајентолошке цркве испуњене само богаташима. То је врло стриктна религија у којој се кажњавају они који желе да је напусте. Њени свети списи су искључиво књиге и учења Л. Рона Хабарда.

Иако сајентолози тврде да је њихова наука компатибилна са хришћанством, Библија побија свако њихово веровање. Библија учи да је суверени Бог једини творац свемира (1. Мојсијева 1:1), он је створио и човечанство (1. Мојсијева 1:27), спасење је једино доступно кроз веру у Исуса Христа (Ефесцима 2:8-9) и Исус Христос је жив и седи с десне стране Богу (Дела 2.33; Ефесцима 1:20; Јеврејима 1:3) и чека час када ће сакупити свој народ у вечности. Сви остали биће бачени у пакао, заувек одвојени од Бога (Откривење 20:15).

Сајентологија категорички пориче постојање библијског Бога, неба и пакла. За њу је Исус Христос само добар учитељ који је неправедно осуђен и погубљен. Сајентологија се разликује од хришћанства у свим важним доктринама. Погледаћемо које су то разлике.

Бог: Сајентологија учи да постоји више богова од којих су неки изнад других. Библијско хришћанство познаје само једног истинитог Бога који нам се објавио у Библији и у Исусу Христу. Они који верују у њега не могу да верују у лажни концепт бога који нуди сајентологија.

Исус Христос: Попут осталих култова и сајентологија пориче Христово божанство. Она Христу приписује особине бога нижег ранга који је с временом постао легенда. Библија јасно каже да је Исус био Бог у телу и да је због утеловљења могао да се жртвује за наше грехе. Због његове смрти и ускрснућа можемо да имамо наду у вечни живот с Богом (Јован 3:16).

Грех: Сајентологија верује у човекову урођену доброту и учи да је непримерено и испод сваког поштовања рећи човеку да мора да се покаје због своје грешности. Библија, међутим, учи да је човек грешан и да је његова једина нада прихватање Христа за Господа и Спаситеља (Римљанима 6:23).

Спасење: Сајентологија верује у реинкарнацију, а човек је спасен онда када се ослободи тог круга рођења и умирања. Сајентолози верују да су све религије универзални пут ка мудрости, разумевању и спасењу. Насупрот томе, Библија учи да има само један пут спасења, а то је Исус Христос. Он сам је рекао: “Ја сам пут и истина и живот; нико не долази к Оцу - сем кроз мене” (Јован 14:6).

Упоређујући учење сајентологије и Библију, видимо да оне немају скоро ништа заједничко. Сајентологија само удаљава човека од Бога и вечног живота. Иако понекад маскира своја веровања у језик хришћанства, сајентологија је у својој основи сасвим супротна хришћанству. Зато се ни у ком случају не може назвати хришћанском науком.Врати се на Српску страну

Да ли је сајентологија хришћанска деноминација или култ?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries