settings icon
share icon
Pitanje

Da li je zaista istina da je SVE moguće sa Bogom?

српски

Odgovor


Iako Bog može da učini štagod poželi, On neće činiti stvari koje su protiv Njegove volje ili su u suprotnosti sa Njegovom svrhom. Na primer, On ne može da počini nijedno grešno delo, jer je potpuno svet i to nije deo Njegovog karaktera.

Neki će, još uvek, pitati, zar ne bi trebalo sve da bude moguće svemogućem božanstvu? Jedan primer može da pomogne:„Da li Bog može da stvori tako težak kamen da ne može da ga podigne?″ Ovo pitanje sadrži paradoks: ako je Gospod tako moćan da može da stvori kamen beskrajne težine, kako nije moguće, s obzirom na Njegovu ogromnu moć, da ga podigne? Ipak, pošto je kamen neograničene težine, kako bi bilo moguće da ga podigne? Ljudi kažu da, ako ne može da stvori kamen, On nije svemoguć. Ipak,ako postoji kamen koji ne može da podigne, On, takođe, ne bi bio svemoguć. Ta ideja protivureči samoj sebi i prevazilazi granice logike. Božija svemoć potvrđuje da Bog ima moć da učini bilo šta što je moguće učiniti. To ne znači da je Bog sposoban da protivureči samom sebi. Bog neće poreći svoj karakter.

U ovom kontekstu, u Bibliji vidimo da je Bog svemoguć — svemoćan – i da mu niko nije ravan, niti ga može prevazići. Dok govori kako Bog pravi suvu stazu u moćnoj reci Jordan kako bi dozvolio bezbedan prolazak svom narodu, Isus Navin u stihu 4:24 kaže: „Da bi svi narodi na zemlji poznali da je ruka Gospodnja moćna I da biste se vi svagda bojali Gospoda, Boga svoga". Na sličan način, Jeremija 32:26-27 kaže: „Evo, ja sam Gospod, Bog svakoga tela, ima li sa moje strane što čudno?" Nastavljajući u Jevrejima 1:3, mi vidimo da je „On je odsjaj Njegove slave i odraz Njegovoga bića, koji sve nosi svojom silnom rečju……..". Ovi i drugi stihovi pokazuju da su sve stvari, koje se uklapaju u Božiju volju, moguće.

Anđeo u Luki 1:36-37 rekao je Mariji: „I vidi, tvoja rođaka Jelisaveta, i ona zače sina u svojoj starosti; ovo je šesti mesec njoj koju zovu nerotkinjom, jer je svaka reč Božija moćna″. Neki postavljaju pitanje, da ako je „Bogu sve moguće", da li to znači da mogu da trčim brže nego kola ili da preskočim visoku zgradu u jednom skoku? Bogu je moguće da učini te stvari, ali ništa u Bibliji ne ukazuje da je Božija želja da ih ostvari. Samo zato što je nešto Bogu moguće ne znači i da je Bog obavezan da to i učini. Treba da budemo temeljno upoznati sa Biblijom da bismo znali šta je Božija želja i šta je obećao i da znamo šta će Bog učiniti u našim životima.

Kada osmotrimo natrirodna dela našeg nebesog Oca u Bibliji, vidimo da je On zaista sposoban da upravlja ljudskim događajima tokom vremena, uprkos naizgled nemogućim stvarima, a sve zarad Njegovih slavnih ciljeva.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je zaista istina da je SVE moguće sa Bogom?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries