settings icon
share icon
Питање

Да ли је заиста истина да је СВЕ могуће са Богом?

srpski
Одговор


Иако Бог може да учини штагод пожели, Он неће чинити ствари које су против Његове воље или су у супротности са Његовом сврхом. На пример, Он не може да почини ниједно грешно дело, јер је потпуно свет и то није део Његовог карактера.

Неки ће, још увек, питати, зар не би требало све да буде могуће свемогућем божанству? Један пример може да помогне:„Да ли Бог може да створи тако тежак камен да не може да га подигне?″ Ово питање садржи парадокс: ако је Господ тако моћан да може да створи камен бескрајне тежине, како није могуће, с обзиром на Његову огромну моћ, да га подигне? Ипак, пошто је камен неограничене тежине, како би било могуће да га подигне? Људи кажу да, ако не може да створи камен, Он није свемогућ. Ипак,ако постоји камен који не може да подигне, Он, такође, не би био свемогућ. Та идеја противуречи самој себи и превазилази границе логике. Божија свемоћ потврђује да Бог има моћ да учини било шта што је могуће учинити. То не значи да је Бог способан да противуречи самом себи. Бог неће порећи свој карактер.

У овом контексту, у Библији видимо да је Бог свемогућ — свемоћан – и да му нико није раван, нити га може превазићи. Док говори како Бог прави суву стазу у моћној реци Јордан како би дозволио безбедан пролазак свом народу, Исус Навин у стиху 4:24 каже: „Да би сви народи на земљи познали да је рука Господња моћна И да бисте се ви свагда бојали Господа, Бога свога". На сличан начин, Јеремија 32:26-27 каже: „Ево, ја сам Господ, Бог свакога тела, има ли са моје стране што чудно?" Настављајући у Јеврејима 1:3, ми видимо да је „Он је одсјај Његове славе и одраз Његовога бића, који све носи својом силном речју……..". Ови и други стихови показују да су све ствари, које се уклапају у Божију вољу, могуће.

Анђео у Луки 1:36-37 рекао је Марији: „И види, твоја рођака Јелисавета, и она заче сина у својој старости; ово је шести месец њој коју зову нероткињом, јер је свака реч Божија моћна″. Неки постављају питање, да ако је „Богу све могуће", да ли то значи да могу да трчим брже него кола или да прескочим високу зграду у једном скоку? Богу је могуће да учини те ствари, али ништа у Библији не указује да је Божија жеља да их оствари. Само зато што је нешто Богу могуће не значи и да је Бог обавезан да то и учини. Треба да будемо темељно упознати са Библијом да бисмо знали шта је Божија жеља и шта је обећао и да знамо шта ће Бог учинити у нашим животима.

Када осмотримо натриродна дела нашег небесог Оца у Библији, видимо да је Он заиста способан да управља људским догађајима током времена, упркос наизглед немогућим стварима, а све зарад Његових славних циљева.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли је заиста истина да је СВЕ могуће са Богом?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries