settings icon
share icon
Pitanje

Šta je reka života?

српски

Odgovor


Tačna fraza „reka života" ne pojavljuje se u Bibliji. Međutim, Otkrivenje 22:1-2 pominje „reku vode života, bistru kao kristal, koja izvire iz prestola Božijeg i Jagnjetovog." Apostol Jovan, u svojoj viziji Novog Jerusalima, opisuje tu reku „nasred njegove ulice."

Voda je simbolično predstavlja večni život u Bibliji. Isaija pominje kako sa radošću crpi vodu iz „izvora spasenja" (Isaija 12:3). Starozavetni prorok Jeremija ukorio je Izraelce što su ostavili Boga, izvora žive vode i što su sebi iskopali sopstvene izvore koji ne mogu da drže vodu (Jeremija 2:13). Izraelci su napustili živog Boga, koji jedini obezbeđuje večni život, da bi jurili za lažnim idolima, svetskim stihijama i religijom zasnovanom na delima. Danas, ljudi rade istu stvar, odbijajući vodu života koju jedino Hristos obezbeđuje u sprženom i prašnjavom životu materijalizma i samozdovoljenja.

Isus je ohrabrio Samarićanku kod bunara da uzme od Njega vodu (večnog) života, tako da nikada ne bi mogla da bude opet duhovno žedna (Jovan 4:13-14). Za one koji veruju u Njega, On kaže, u Jovanu 7:38, imaće reke žive vode koje teku iz njih. Voda je prikladan i lako razumljiv simbol života. Kao što je fizička voda potrebna da bi se održao fizički život na zemlji, živa voda Spasitelja je neophodna da bi se održao večni život u Njemu. Isus je i Hleb života (Jovan 6:35) i izvor žive vode, koja zauvek održava Njegov narod.

Reka žive vode iz Otkrivenja 22 je najverovatnije simboličan prikaz večnog života koji Bog obezbeđuje i koji je besplatan za svakog ko veruje u Hrista.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je reka života?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries