settings icon
share icon
Питање

Шта је река живота?

srpski
Одговор


Тачна фраза „река живота" не појављује се у Библији. Међутим, Откривење 22:1-2 помиње „реку воде живота, бистру као кристал, која извире из престола Божијег и Јагњетовог." Апостол Јован, у својој визији Новог Јерусалима, описује ту реку „насред његове улице."

Вода је симболично представља вечни живот у Библији. Исаија помиње како са радошћу црпи воду из „извора спасења" (Исаија 12:3). Старозаветни пророк Јеремија укорио је Израелце што су оставили Бога, извора живе воде и што су себи ископали сопствене изворе који не могу да држе воду (Јеремија 2:13). Израелци су напустили живог Бога, који једини обезбеђује вечни живот, да би јурили за лажним идолима, светским стихијама и религијом заснованом на делима. Данас, људи раде исту ствар, одбијајући воду живота коју једино Христос обезбеђује у спрженом и прашњавом животу материјализма и самоздовољења.

Исус је охрабрио Самарићанку код бунара да узме од Њега воду (вечног) живота, тако да никада не би могла да буде опет духовно жедна (Јован 4:13-14). За оне који верују у Њега, Он каже, у Јовану 7:38, имаће реке живе воде које теку из њих. Вода је прикладан и лако разумљив симбол живота. Као што је физичка вода потребна да би се одржао физички живот на земљи, жива вода Спаситеља је неопходна да би се одржао вечни живот у Њему. Исус је и Хлеб живота (Јован 6:35) и извор живе воде, која заувек одржава Његов народ.

Река живе воде из Откривења 22 је највероватније симболичан приказ вечног живота који Бог обезбеђује и који је бесплатан за сваког ко верује у Христа.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је река живота?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries