settings icon
share icon
Pitanje

Ja sam razveden∕a. Prema Bibliji, da li mogu ponovo da stupim u brak?

српски

Odgovor


Često dobijamo pitanja kao što su: “Ja sam razveden iz ovog ili onog razloga. Da li mogu ponovo da stupim u brak?” - ili – “Razvedena sam dva puta—prvi put zbog preljube mog supruga, a drugi put zbog neuklapanja. Izlazim sa čovekom koji se razvodio tri puta—prvi put zbog neslaganja, drugi put zbog njegove preljube, a treći put zbog preljube njegove žene. Da li nas dvoje možemo da se venčamo?” Na pitanje kao ovo teško može da se odgovori, jer Biblija ne ide u tako iscrpne detalje u pogledu toga zašto osoba može ili ne može da stupi u brak posle razvoda.

Ono što znamo sigurno je da – Bog mrzi razvod (Malahija 2:16). Božiji plan je da bračni par ostane u braku sve dok su oba partnera živi. (Prva Mojsijeva 2:24; Matej 19:6). Jedinstvena specifična dozvola za ponovni brak posle razvoda je preljuba (Matej 19:9) – mada i oko ovoga postoji debata u hrišćanskim krugovima. Druga mogućnost je da neverni supružnik napusti vernog (Prva Korinćanima 7:12-15). Ovaj pasus, pak, ne govori specifično o ponovnom stupanju u brak, već samo o tome da ne treba da smo vezani da ostanemo u takvom braku. Po meni, isto tako, fizičko, seksualno ili krajnje jako emocionalno zlostavljanje je dovoljan razlog za razvod, kao i za drugi brak. Međutim, Biblija ne govori specifično o ovome.

Kada se radi o ovom problemu, dve stvari su sigurne. (1) Bog mrzi razvod (Malahija 2:16). (2) Bog je milostiv i oprašta. Svaki razvod je posledica greha, ili jednog ili oba supružnika. Da li Bog može da oprosti za razvod? Apsolutno! Razvod nije ništa veći greh od bilo kog drugog. Oproštenje svih greha je dostupno kroz veru u Isusa Hrista (Matej 26:28; Efescima 1:7). Ako Bog oprašta greh razvoda, da li to znači da smo slobodni da ponovo stupimo u brak? Nije obavezno. Bog ponekad poziva ljude da ostanu sami (Prva Korinćanima 7:7-8). To da smo sami nije prokletstvo ili kazna, već radije jedna mogućnost da služimo Bogu sa punim srcem (Prva Korinćanima 7:32-36). No Božija reč nam ipak govori da je bolje da stupamo u brak, nego da raspaljeni patimo (Prva Korinćanima 7:9). Verovatno se ovo ponekad odnosi na stupanje u brak posle razvoda.

Tako da, da li možeš, ili da li treba ponovo da stupaš u brak? Ja ne mogu da odgovorim na ovo pitanje. U krajnjoj liniji to je nešto između tebe, tvog potencijalnog supružnika i najvažnije Boga. Jedini savet koji mogu da ti dam je da se moliš Bogu za mudrost u pogledu toga šta bi On hteo da uradiš (Jakov 1:5). Moli se otvorenog uma, i iskreno traži da Gospod stavi Njegove želje u tvoje srce (Psalam 37:4). Traži Gospodnju volju (Priče Solomonove 3:5-6) i sledi Njegovo vođstvo.To je najbolji savet koji mogu da ti dam.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Ja sam razveden∕a. Prema Bibliji, da li mogu ponovo da stupim u brak?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries