settings icon
share icon
Питање

Ја сам разведен∕а. Према Библији, да ли могу поново да ступим у брак?

srpski
Одговор


Често добијамо питања као што су: “Ја сам разведен из овог или оног разлога. Да ли могу поново да ступим у брак?” - или – “Разведена сам два пута—први пут због прељубе мог супруга, а други пут због неуклапања. Излазим са човеком који се разводио три пута—први пут због неслагања, други пут због његове прељубе, а трећи пут због прељубе његове жене. Да ли нас двоје можемо да се венчамо?” На питање као ово тешко може да се одговори, јер Библија не иде у тако исцрпне детаље у погледу тога зашто особа може или не може да ступи у брак после развода.

Оно што знамо сигурно је да – Бог мрзи развод (Малахија 2:16). Божији план је да брачни пар остане у браку све док су оба партнера живи. (Прва Мојсијева 2:24; Матеј 19:6). Јединствена специфична дозвола за поновни брак после развода је прељуба (Матеј 19:9) – мада и око овога постоји дебата у хришћанским круговима. Друга могућност је да неверни супружник напусти верног (Прва Коринћанима 7:12-15). Овај пасус, пак, не говори специфично о поновном ступању у брак, већ само о томе да не треба да смо везани да останемо у таквом браку. По мени, исто тако, физичко, сексуално или крајње јако емоционално злостављање је довољан разлог за развод, као и за други брак. Међутим, Библија не говори специфично о овоме.

Када се ради о овом проблему, две ствари су сигурне. (1) Бог мрзи развод (Малахија 2:16). (2) Бог је милостив и опрашта. Сваки развод је последица греха, или једног или оба супружника. Да ли Бог може да опрости за развод? Апсолутно! Развод није ништа већи грех од било ког другог. Опроштење свих греха је доступно кроз веру у Исуса Христа (Матеј 26:28; Ефесцима 1:7). Ако Бог опрашта грех развода, да ли то значи да смо слободни да поново ступимо у брак? Није обавезно. Бог понекад позива људе да остану сами (Прва Коринћанима 7:7-8). То да смо сами није проклетство или казна, већ радије једна могућност да служимо Богу са пуним срцем (Прва Коринћанима 7:32-36). Но Божија реч нам ипак говори да је боље да ступамо у брак, него да распаљени патимо (Прва Коринћанима 7:9). Вероватно се ово понекад односи на ступање у брак после развода.

Тако да, да ли можеш, или да ли треба поново да ступаш у брак? Ја не могу да одговорим на ово питање. У крајњој линији то је нешто између тебе, твог потенцијалног супружника и најважније Бога. Једини савет који могу да ти дам је да се молиш Богу за мудрост у погледу тога шта би Он хтео да урадиш (Јаков 1:5). Моли се отвореног ума, и искрено тражи да Господ стави Његове жеље у твоје срце (Псалам 37:4). Тражи Господњу вољу (Приче Соломонове 3:5-6) и следи Његово вођство.То је најбољи савет који могу да ти дам.Врати се на Српску страну

Ја сам разведен∕а. Према Библији, да ли могу поново да ступим у брак?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries