settings icon
share icon
Pitanje

Koja je razlika između Uznesenja Crkve i Drugog dolaska?

српски

Odgovor


Uznesenje Crkve i drugi Isusov dolazak dosta često su konfuzni. Ponekad je teško odrediti da li se stih Biblije odnosi na uznesenje crkve ili na ponovo pojavljivanje. Međutim u proučavanju Biblijskih proročanstva je od isključivog značaja da se ova dva događaja razlikuju.

Uznesenje se odnosi na to kada će se Isus Hrist vratiti na zemlju da bi uzeo crkvu (svi Isusovi vernici) sa zemlje. Uznesenje je opisano u Prvoj Solunjanima 4:13-18 i Prvoj Korinćanima 15:50-54. Vernici koji su umrli biće ponovo vaskrsnuti i zajedno sa vernicima koji su još uvek živi, će se sresti sa Bogom u vazduhu. Sve ovo će trajati ne duže od treptaja oka. Drugi Hristov dolazak je povratak Isusov da bi pobedio Antihrista, uništio zla, i postavio hiljadugodišnje carstvo. Drugo pojavljivanje je opisano u Otkrivenju 19:11-16.

Razlike koje su od velike važnosti između Uznesenja Crkve i Drugog dolaska su sledeći:

1) Kod Uznesenja, vernici će se sresti sa Bogom u vazduhu (Prva Solunjanima 4:17). Kod drugog dolaska vernici će se vratiti na zemlju sa Bogom (Otkrivenje 19:14).

2) Drugi dolazak Isusov dešava se posle velikih i užasnih nevolja (Otkrivenje poglavlje 6-19). Uznesenje će se dogoditi pre velike nevolje (Prva poslanica Solunjanima 5:9; Otkrivenje 3:10).

3) Uznesenje predstavlja uzimanje vernika sa zemlje kao čin oslobođenja (Prva poslanica Solunjanima 4:13-17,5:9). Drugi dolazak predstavlja uzimanje nevernika sa zemlje kao čin osude (Matej 24:40-41).

4) Uznesenje će biti tajno i veoma brzo (Prva poslanica Koranćanima 15:50-54). Drugi dolazak biće vidljiv svima (Otkrivenje 1:7; Matej 24:29-30).

5) Drugi dolazak Isusov neće se desiti do momenta dok se ne dese određeni događaji koji predskazuju kraj sveta (Druga poslanica Solunjanima 2:4, Matej 24:15-30; Otkrivenje, poglavlja 6-18). Uznesenje je neizbežno i može se desiti svakog momenta (Tit 2:13; Prva Solunjanima 4:13-18; Prva Korinćanima 15:50-54).

Zašto je od tolike važnosti da su jasno razgraničeni Uznesenje crkve i drugi Hristov dolazak?

1) Ako su uznesenje i drugi dolazak Isusov isti događaj, vernici moraju da prolaze kroz nevolje (Prva Solunjanima 5:9; Otkrivenje 3:10).

2) Ako su Uznesenje crkve i drugi dolazak Isusov isti događaj, povratak Isusov nije blizu - isuviše se stvari moraju dogoditi pre nego što se On vrati (Matej 24:4-30).

3) Kada se opisuje period nevolja u Otkrivenju, poglavlja 6-19, nigde se ne pominje crkva. Tokom perioda nevolje – takođe nazivan i vreme muke Jakovljeve (Jeremija 30:7) - Bog će ponovno okrenuti svoju prvenstvenu brigu Izraelu (Rimljani 11:17-31).

Uznesenje crkve i Drugi Isusov dolazak dosta liče, međutim predstavljaju različite događaje. Oba događaja obuhvataju pojavljivanje Isusa. Oba događaja su događaji povezani sa krajem sveta. Međutim, od posebnog značaja je da se upoznaju razlike. Izvod je, da je Uznesenje povratak Hristov u oblacima kako bi uzeo vernike sa zemlje pre nego što se desi vreme Božijeg gneva. Drugi Isusov dolazak predstavlja povratak Isusa na zemlju kako bi stavio kraj nevoljama i kako bi pobedio Antihrista i njegovu imperiju zla.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Koja je razlika između Uznesenja Crkve i Drugog dolaska?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries