settings icon
share icon
Питање

Која је разлика између Узнесења Цркве и Другог доласка?

srpski
Одговор


Узнесење Цркве и други Исусов долазак доста често су конфузни. Понекад је тешко одредити да ли се стих Библије односи на узнесење цркве или на поново појављивање. Међутим у проучавању Библијских пророчанства је од искључивог значаја да се ова два догађаја разликују.

Узнесење се односи на то када ће се Исус Христ вратити на земљу да би узео цркву (сви Исусови верници) са земље. Узнесење је описано у Првој Солуњанима 4:13-18 и Првој Коринћанима 15:50-54. Верници који су умрли биће поново васкрснути и заједно са верницима који су још увек живи, ће се срести са Богом у ваздуху. Све ово ће трајати не дуже од трептаја ока. Други Христов долазак је повратак Исусов да би победио Антихриста, уништио зла, и поставио хиљадугодишње царство. Друго појављивање је описано у Откривењу 19:11-16.

Разлике које су од велике важности између Узнесења Цркве и Другог доласка су следећи:

1) Код Узнесења, верници ће се срести са Богом у ваздуху (Прва Солуњанима 4:17). Код другог доласка верници ће се вратити на земљу са Богом (Откривење 19:14).

2) Други долазак Исусов дешава се после великих и ужасних невоља (Откривење поглавље 6-19). Узнесење ће се догодити пре велике невоље (Прва посланица Солуњанима 5:9; Откривење 3:10).

3) Узнесење представља узимање верника са земље као чин ослобођења (Прва посланица Солуњанима 4:13-17,5:9). Други долазак представља узимање неверника са земље као чин осуде (Матеј 24:40-41).

4) Узнесење ће бити тајно и веома брзо (Прва посланица Коранћанима 15:50-54). Други долазак биће видљив свима (Откривење 1:7; Матеј 24:29-30).

5) Други долазак Исусов неће се десити до момента док се не десе одређени догађаји који предсказују крај света (Друга посланица Солуњанима 2:4, Матеј 24:15-30; Откривење, поглавља 6-18). Узнесење је неизбежно и може се десити сваког момента (Тит 2:13; Прва Солуњанима 4:13-18; Прва Коринћанима 15:50-54).

Зашто је од толике важности да су јасно разграничени Узнесење цркве и други Христов долазак?

1) Ако су узнесење и други долазак Исусов исти догађај, верници морају да пролазе кроз невоље (Прва Солуњанима 5:9; Откривење 3:10).

2) Ако су Узнесење цркве и други долазак Исусов исти догађај, повратак Исусов није близу - исувише се ствари морају догодити пре него што се Он врати (Матеј 24:4-30).

3) Када се описује период невоља у Откривењу, поглавља 6-19, нигде се не помиње црква. Током периода невоље – такође називан и време муке Јаковљеве (Јеремија 30:7) - Бог ће поновно окренути своју првенствену бригу Израелу (Римљани 11:17-31).

Узнесење цркве и Други Исусов долазак доста личе, међутим представљају различите догађаје. Оба догађаја обухватају појављивање Исуса. Оба догађаја су догађаји повезани са крајем света. Међутим, од посебног значаја је да се упознају разлике. Извод је, да је Узнесење повратак Христов у облацима како би узео вернике са земље пре него што се деси време Божијег гнева. Други Исусов долазак представља повратак Исуса на земљу како би ставио крај невољама и како би победио Антихриста и његову империју зла.Врати се на Српску страну

Која је разлика између Узнесења Цркве и Другог доласка?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries