settings icon
share icon
Pitanje

Kakva je razlika između hrišćanina i učenika?

српски

Odgovor


Izrazi učenik i hrišćanin su povezani ali nisu sinonimi.

Grčki izraz za "učenik" u Novom Zavetu je mathetes i označava mnogo više od "student" ili "učenik." Učenik je „sledbenik", neko ko se u potpunosti pridržava učenja nekog drugog, čineći ga pravilom svog života i ponašanja. Fariseji su se ponosili time što su bili Mojsijevi učenici (Jovan 9:28). Isusovi sledbenici su nazvani „učenicima" mnogo pre nego što su bili nazvani „hrišćanima". Njihovo učeništvo započelo je Isusovim pozivom i zahtevalo je od njih da budu odlučni da ga slede (Matej 9: 9).

Isus je bio prilično izričit u pogledu cene koju su trebali da plate za da ga slede. Učeništvo zahteva potpuno posvećen život: „ Tako, dakle, svaki od vas — koji se ne odrekne sveg svog imanja — ne može da bude moj učenik" (Luka 14:33). Očekuje se žrtva: „Tada reče svojim svojim učenicima:„ Ako ko hoće da pođe za mnom, neka se odreče sebe samoga i uzme krst svoj i ide za mnom"(Matej 16:24).

Nisu svi Isusovi sledbenici bili u stanju da se tako obavežu. Bilo je mnogo onih koji su nakon nekog vremena napustili Isusa. „ Od tada mnogi od njihovih učenika odoše natrag i nisu više išli s njim" (Jovan 6:66).

Isus je koristio izraz učenik, ali ne i hrišćanin. Prvi put reč hrišćanin se pominje u knjizi Dela Apostolska: "…i najpre u Antiohiji nazvaše učenike hrišćanima" (Dela 11:26). Većina biblijskih učenih se slažu da nije mnogo verovatno da su vernici izmislili ime "hrišćani." Rana crkva je za sebe imala druga imena, poput „učenika" (Dela 13:52; 20: 1; 21: 4) i „svetih" (Rimljanima 1: 7; 1. Korinćanima 16: 1; Efešanima 1: 1) i „Braća" (1. Korinćanima 1: 9; 1. Petrova 3: 8).

Izgleda da su ime „hrišćanin", što znači „pripadati Hristu", izmislili ljudi izvan crkve. Najverovatnije je bio zamišljen kao pogrdan izraz. Samo dva puta se ta reč pojavljuje u Novom zavetu (Dela 26:28; 1. Petrova 4:16). Ideja da je termin hrišćanin izvorno bio pežorativ, nalazi određenu podršku u 1. Petrovoj 4:16: „ Ako pak strada kao hrišćanin, neka se ne stidi, nego neka slavi Boga tim imenom".

Biblijski govoreći, hrišćanin je Hristov učenik. Hrišćanin je neko ko je poverovao u Gospoda Isusa Hrista (Jovan 1:12). Hrišćanin je nanovo rođen silom Svetog Duha(Jovan 3:3). Hrišćanin "pripada Hristu" i svakodnevno se preobražava u lik Hristov (2. Korinćanima 3:18).

Pravi hrišćanin (a ne onaj koji se samo tako zove) traba da bude i Hristov učenik. On je uračunao cenu i posvetio je svoj život sleđenju Isusa. On je prihvatio poziv da se žrtvuje i da sledi Gospoda gde god da ga odvede. Hrišćanski učenik se pridržava Isusovog učenja, postavio je Hrista na prvo mesto i živi u skladu sa tim. Aktivno učestvuje u izgradnji novih Hristovih učenika (Matej 28:19–20).

Pravi hrišćanski učenik je vernik u Hristu i poseduje novi život kroz Duha Svetog. Zbog ljubavi prema Hristu, hrišćanin će biti i poslušan učenik (Jovan 14:15). Pavle opisuje stvarnost hrišćanskog učenika: „ Ja sam sa Hristom raspet na krstu. Tako ne živim više ja, nego Hristos živi u meni. A što sad živim u telu, živim verom u Sina Božijeg, koji me je zavoleo i sebe predao za mene "(Galatima 2:20).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kakva je razlika između hrišćanina i učenika?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries