settings icon
share icon
Питање

Каква је разлика између хришћанина и ученика?

srpski
Одговор


Изрази ученик и хришћанин су повезани али нису синоними.

Грчки израз за "ученик" у Новом Завету је матхетес и означава много више од "студент" или "ученик." Ученик је „следбеник", неко ко се у потпуности придржава учења неког другог, чинец́и га правилом свог живота и понашања. Фарисеји су се поносили тиме што су били Мојсијеви ученици (Јован 9:28). Исусови следбеници су названи „ученицима" много пре него што су били названи „хришц́анима". Њихово учеништво започело је Исусовим позивом и захтевало је од њих да буду одлучни да га следе (Матеј 9: 9).

Исус је био прилично изричит у погледу цене коју су требали да плате за да га следе. Учеништво захтева потпуно посвец́ен живот: „ Тако, дакле, сваки од вас — који се не одрекне свег свог имања — не може да буде мој ученик" (Лука 14:33). Очекује се жртва: „Тада рече својим својим ученицима:„ Ако ко хоће да пође за мном, нека се одрече себе самога и узме крст свој и иде за мном"(Матеј 16:24).

Нису сви Исусови следбеници били у стању да се тако обавежу. Било је много оних који су након неког времена напустили Исуса. „ Од тада многи од њихових ученика одоше натраг и нису више ишли с њим" (Јован 6:66).

Исус је користио израз ученик, али не и хришћанин. Први пут реч хришћанин се помиње у књизи Дела Апостолска: "…и најпре у Антиохији назваше ученике хришћанима" (Дела 11:26). Већина библијских учених се слажу да није много вероватно да су верници измислили име "хришћани." Рана црква је за себе имала друга имена, попут „ученика" (Дела 13:52; 20: 1; 21: 4) и „светих" (Римљанима 1: 7; 1. Коринц́анима 16: 1; Ефешанима 1: 1) и „Брац́а" (1. Коринц́анима 1: 9; 1. Петрова 3: 8).

Изгледа да су име „хришц́анин", што значи „припадати Христу", измислили људи изван цркве. Највероватније је био замишљен као погрдан израз. Само два пута се та реч појављује у Новом завету (Дела 26:28; 1. Петрова 4:16). Идеја да је термин хришц́анин изворно био пежоратив, налази одређену подршку у 1. Петровој 4:16: „ Ако пак страда као хришћанин, нека се не стиди, него нека слави Бога тим именом".

Библијски говорећи, хришћанин је Христов ученик. Хришћанин је неко ко је поверовао у Господа Исуса Христа (Јован 1:12). Хришћанин је наново рођен силом Светог Духа(Јован 3:3). Хришћанин "припада Христу" и свакодневно се преображава у лик Христов (2. Коринћанима 3:18).

Прави хришћанин (а не онај који се само тако зове) траба да буде и Христов ученик. Он је урачунао цену и посветио је свој живот слеђењу Исуса. Он је прихватио позив да се жртвује и да следи Господа где год да га одведе. Хришц́ански ученик се придржава Исусовог учења, поставио је Христа на прво место и живи у складу са тим. Активно учествује у изградњи нових Христових ученика (Матеј 28:19–20).

Прави хришц́ански ученик је верник у Христу и поседује нови живот кроз Духа Светог. Због љубави према Христу, хришц́анин ц́е бити и послушан ученик (Јован 14:15). Павле описује стварност хришц́анског ученика: „ Ја сам са Христом распет на крсту. Тако не живим више ја, него Христос живи у мени. А што сад живим у телу, живим вером у Сина Божијег, који ме је заволео и себе предао за мене "(Галатима 2:20).

EnglishВрати се на Српску страну

Каква је разлика између хришћанина и ученика?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries