settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija govori o rastu crkve?

српски

Odgovor


Iako Biblija ne govori konkretno o rastu crkve, princip rasta crkve se vidi iz Isusovih reči: “I na toj steni sazidaću Crkvu svoju, i vrata adova neće je nadvladati”. (Matej 16:18). Pavle je potvrdio da crkva ima svoj temelj na Isusu Hristu (1. Korinćanima 3:11). Isus Hrist je takođe glava crkve (Efescima 1:18-23) i život crkve (Jovan 10:10). Zato treba imati na umu da „rast može da bude relativan termin. Postoje razne crste rasta, od kojih neke nemaju nikakve veze sa brojnošću.

Crkva može da bude živa i da raste čak i ako se broj članova ne menja. Ako oni koji su u crkvi rastu u blagodati i poznanju Gospoda Isusa Hrista, predajući se Njegovoj volji za svoj život, kako pojedinačno tako i zajednički, to je crkva koja doživljava rast. U isto vreme, crkva može stalno da dobija nove članove, bude veoma brojna, ali da i dalje duhovno stagnira.

Rast bilo koje vrste sledi određeni obrazac. Baš kao i sa organizmom koji raste, lokalna crkva ima one koji sade seme (evangelizatore), one koji zalivaju seme (pastore i učitelje), i druge koji koriste svoje duhovne darove za rast ljudi u lokalnoj crkvi. Imaj na umu da je Bog taj koji daje rast (1. Korinćanima 3:7). Oni koji sade i oni koji zalivaju će primiti svako prema svojim zaslugama (1. Korinćanima 3:8).

Mora da postoji ravnoteža između sađenja i zalivanja da bi lokalna crkva rasla, što znači da u zdravoj crkvi svaka osoba mora da zna svoje duhovne darove tako da može da funkcioniše u Hristovom telu. Ako sađenje i zalivanje nisu u ravnoteži, crkva neće napredovati onako kako je Bog zamislio. Naravno, mora da postiji svakodnevno oslanjanje na Svetog Duha i poslušnost njemu da bi njegova sila mogla da bude dostupna onima koji sade i zalivaju da bi došlo do napretka za Boga.

Konačno, opis crkve koja živi i napreduje nalazimo u Delima 2:42-47 gde stoji da su verni „bili istrajni u apostolskoj nauci i zajednici, u lomljenju hleba i u molitvama”. Služili su jedni druge dosežući one kojima je bio potreban Gospod, i Gospod je svakodnevno „dodavao one koji se spasavaju”. Kada se ove stvari dese crkva doživljava duhovni rast, bez obzira da li raste i brojčano.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija govori o rastu crkve?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries