settings icon
share icon
Питање

Шта Библија говори о расту цркве?

srpski
Одговор


Иако Библија не говори конкретно о расту цркве, принцип раста цркве се види из Исусових речи: “И на тој стени сазидаћу Цркву своју, и врата адова неће је надвладати”. (Матеј 16:18). Павле је потврдио да црква има свој темељ на Исусу Христу (1. Коринћанима 3:11). Исус Христ је такође глава цркве (Ефесцима 1:18-23) и живот цркве (Јован 10:10). Зато треба имати на уму да „раст може да буде релативан термин. Постоје разне црсте раста, од којих неке немају никакве везе са бројношћу.

Црква може да буде жива и да расте чак и ако се број чланова не мења. Ако они који су у цркви расту у благодати и познању Господа Исуса Христа, предајући се Његовој вољи за свој живот, како појединачно тако и заједнички, то је црква која доживљава раст. У исто време, црква може стално да добија нове чланове, буде веома бројна, али да и даље духовно стагнира.

Раст било које врсте следи одређени образац. Баш као и са организмом који расте, локална црква има оне који саде семе (евангелизаторе), оне који заливају семе (пасторе и учитеље), и друге који користе своје духовне дарове за раст људи у локалној цркви. Имај на уму да је Бог тај који даје раст (1. Коринћанима 3:7). Они који саде и они који заливају ће примити свако према својим заслугама (1. Коринћанима 3:8).

Мора да постоји равнотежа између сађења и заливања да би локална црква расла, што значи да у здравој цркви свака особа мора да зна своје духовне дарове тако да може да функционише у Христовом телу. Ако сађење и заливање нису у равнотежи, црква неће напредовати онако како је Бог замислио. Наравно, мора да постији свакодневно ослањање на Светог Духа и послушност њему да би његова сила могла да буде доступна онима који саде и заливају да би дошло до напретка за Бога.

Коначно, опис цркве која живи и напредује налазимо у Делима 2:42-47 где стоји да су верни „били истрајни у апостолској науци и заједници, у ломљењу хлеба и у молитвама”. Служили су једни друге досежући оне којима је био потребан Господ, и Господ је свакодневно „додавао оне који се спасавају”. Када се ове ствари десе црква доживљава духовни раст, без обзира да ли расте и бројчано.Врати се на Српску страну

Шта Библија говори о расту цркве?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries