settings icon
share icon
Pitanje

Koji su valjani razlozi za raskid sa dečkom/devojkom?

српски

Odgovor


Na ovo pitanje je teško odgovoriti, bez obzira šta je rečeno ili učinjeno. Prva stvar koju treba zapamtiti je savet koji je Isus dao Petru o opraštanju nekome ko mu je zgrešio: „Tada mu pristupi Petar i upita ga: „Koliko puta treba da oprostim svome bratu koji sagreši protiv mene? Do sedam puta?“

Isus mu reče: „Kažem ti, ne sedam puta, nego sedamdeset puta sedam.“ (Matej 18:21–22). Opraštanje osobi sa kojom ste u vezi treba da bude prvi korak koji ćete preduzeti pre nego što donesete odluku.

O zabavljanju/udvaranju možete razmišljati kao o praksi za brak. To ne znači da treba da ostanete sa prvom osobom sa kojom se zabavljate i da je oženite. Bog vas može odvesti do nekog drugog, ali najbolje je da oprostite i pokušate da rešite probleme, osim ako vas kroz pažljivu, poniznu molitvu, Bog nije naveo da napustite vezu. Trebalo bi da primenite isti princip da rešite probleme kao što biste to uradili ako ste u braku, umesto da bežite kada vaš potencijalni supružnik uradi nešto što vam smeta ili vas povređuje.

Postoji jedna stvar koja bi definitivno bila razlog da razmislite o raskidu sa svojim dečkom/devojkom. Pavle nam kaže u 1. Korinćanima 5:9-11: „Pisao sam vam u poslanici da se ne družite s bludnicima;ne mislim pod tim uopšte na bludnike ovoga sveta, ili lakome, ili razbojnike, ili idolopoklonike. U tom slučaju biste morali da se povučete od sveta.Ono što sam vam pisao je da se ne družite s tobožnjim bratom, koji je u stvari bludnik, ili lakomac, ili idolopoklonik, ili psovač, ili pijanica, ili razbojnik. S takvima da i ne jedete!Kada sam vam ranije pisao, rekao sam vam da se ne družite s ljudima koji se upuštaju u seksualni greh. Ali nisam govorio o nevernicima koji se upuštaju u seksualni greh, ili su pohlepni, ili varaju ljude, ili obožavaju idole. Morali biste da napustite ovaj svet da biste izbegli takve ljude. Mislio sam da se ne smete družiti sa bilo kim ko tvrdi da je vernik, ali se upušta u seksualni greh, ili je pohlepan, ili obožava idole, ili je uvredljiv, ili je pijanica, ili vara ljude. Nemojte čak ni jesti sa takvim ljudima." Ako se vaš dečko ili devojka upuštaju u bilo koji od ovih grehova, Pavle kaže da se veza mora prekinuti. Oni čiji životi karakterišu pohlepa, nemoral, idolopoklonstvo itd., nisu odgovarajući bračni partneri.

Okolnosti su različite za svaku situaciju i uvek je teško reći nekome šta da radi u datoj situaciji. Jasno je da Bog želi da uvek oproštamo, ali što se tiče napuštanja nekoga, jedini način da znamo kako da se nosimo sa problemom u vezi, je da se molimo za razbiranje,mudrost i saosećanje.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Koji su valjani razlozi za raskid sa dečkom/devojkom?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries