settings icon
share icon
Питање

Који су ваљани разлози за раскид са дечком/девојком?

srpski
Одговор


На ово питање је тешко одговорити, без обзира шта је речено или учињено. Прва ствар коју треба запамтити је савет који је Исус дао Петру о опраштању некоме ко му је згрешио: „Тада му приступи Петар и упита га: „Колико пута треба да опростим своме брату који сагреши против мене? До седам пута?“

Исус му рече: „Кажем ти, не седам пута, него седамдесет пута седам.“ (Матеј 18:21–22). Опраштање особи са којом сте у вези треба да буде први корак који ц́ете предузети пре него што донесете одлуку.

О забављању/удварању можете размишљати као о пракси за брак. То не значи да треба да останете са првом особом са којом се забављате и да је ожените. Бог вас може одвести до неког другог, али најбоље је да опростите и покушате да решите проблеме, осим ако вас кроз пажљиву, понизну молитву, Бог није навео да напустите везу. Требало би да примените исти принцип да решите проблеме као што бисте то урадили ако сте у браку, уместо да бежите када ваш потенцијални супружник уради нешто што вам смета или вас повређује.

Постоји једна ствар која би дефинитивно била разлог да размислите о раскиду са својим дечком/девојком. Павле нам каже у 1. Коринц́анима 5:9-11: „Писао сам вам у посланици да се не дружите с блудницима;не мислим под тим уопште на блуднике овога света, или лакоме, или разбојнике, или идолопоклонике. У том случају бисте морали да се повучете од света.Оно што сам вам писао је да се не дружите с тобожњим братом, који је у ствари блудник, или лакомац, или идолопоклоник, или псовач, или пијаница, или разбојник. С таквима да и не једете!Када сам вам раније писао, рекао сам вам да се не дружите с људима који се упуштају у сексуални грех. Али нисам говорио о неверницима који се упуштају у сексуални грех, или су похлепни, или варају људе, или обожавају идоле. Морали бисте да напустите овај свет да бисте избегли такве људе. Мислио сам да се не смете дружити са било ким ко тврди да је верник, али се упушта у сексуални грех, или је похлепан, или обожава идоле, или је увредљив, или је пијаница, или вара људе. Немојте чак ни јести са таквим људима." Ако се ваш дечко или девојка упуштају у било који од ових грехова, Павле каже да се веза мора прекинути. Они чији животи карактеришу похлепа, неморал, идолопоклонство итд., нису одговарајуц́и брачни партнери.

Околности су различите за сваку ситуацију и увек је тешко рец́и некоме шта да ради у датој ситуацији. Јасно је да Бог жели да увек опроштамо, али што се тиче напуштања некога, једини начин да знамо како да се носимо са проблемом у вези, је да се молимо за разбирање,мудрост и саосец́ање.

EnglishВрати се на Српску страну

Који су ваљани разлози за раскид са дечком/девојком?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries