settings icon
share icon

Šta je prvo vaskrsenje? Šta je drugo vaskrsenje?

српски

Odgovor


Danilo 12:2 daje sažetak dve vrlo različite sudbine koje čekaju čovečanstvo:„Mnogi od onih koji spavaju u prahu zemaljskom probudiće se,jedni na život večni, a drugi na sramotu i prekor večni." Svi će biti vaskrsnuti iz mrtvih, ali neće svi deliti istu sudbinu. Novi zavet daje detalje u vezi sa dva različita vaskrsenja za pravedne i nepravedne.

Otkrivenje 20:4-6 pominje „prvo vaskrsenje", a one koji su u to uključeni opisuje kao „blagoslovene i svete." Druga smrt (vatreno jezero, Otkrivenje 20:14) nema nikakvu moć nad ovim pojedincima. Prvo vaskrsenje je, stoga, namenjeno svim vernicima. Uklapa se sa Isusovim učenjem o „uskrsu pravednih" (Luka 14:14) i „vaskrsenju za život" (Jovan 5:29).

Prvo vaskrsenje dešava se u različitim etapama. Sam Isus Hristos („prvenac", 1. Korinćanima 15:20) utabao je put za vaskrsenje onih koji veruju u Njega. Postojalo je vaskrsenje jerusalimskih svetaca (Matej 27:52-53) koje treba da bude uključeno u razmatranje o prvom vaskrsenju. Tek treba da se desi vaskrsenje„mrtvih u Hristu" prilikom Gospodnjeg povratka (1. Solunjanima 4:16) i vaskrsenje mučenika na kraju Nevolje (Otkrivenje 20:4).

Otkrivenje 20:12-13 kaže da su oni koji čine drugo vaskrsenje nepravedni kojima je Bog sudio pred velikim belim prestolom suda pre nego što će biti bačeni u vatreno jezero. Drugo vaskrsenje predstavlja ono za sve nevernike; drugo vaskrsenje povezano je sa drugom smrću. Poklapa se sa Isusovim učenjem o „vaskrsenju za sud" (Jovan 5:29).

Događaj koji razdvaja prvo i drugo vaskrsenje izgleda da je hiljadugodišnje carstvo. Zadnji pravednici su vaskrsnuti da „zacare sa Hristom hiljadu godina" (Otkrivenje 20:4), ali „ostali mrtvaci (tj. nepravedni) ne poživeše — dok se ne navrši hiljadu godina" (Otkrivenje 20:5).

Kakva velika radost će se desiti tokom prvog vaskrsenja! Kakav veliki bol tokom drugog! Koju odgovornost mi imamo da govorimo ljudima evanđelje! „A druge spasavajte grabeći ih iz ognja" (Juda 23).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je prvo vaskrsenje? Šta je drugo vaskrsenje?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries