settings icon
share icon
Питање

Шта је прво васкрсење? Шта је друго васкрсење?

srpski
Одговор


Данило 12:2 даје сажетак две врло различите судбине које чекају човечанство:„Многи од оних који спавају у праху земаљском пробудиће се,једни на живот вечни, а други на срамоту и прекор вечни." Сви ће бити васкрснути из мртвих, али неће сви делити исту судбину. Нови завет даје детаље у вези са два различита васкрсења за праведне и неправедне.

Откривење 20:4-6 помиње „прво васкрсење", а оне који су у то укључени описује као „благословене и свете." Друга смрт (ватрено језеро, Откривење 20:14) нема никакву моћ над овим појединцима. Прво васкрсење је, стога, намењено свим верницима. Уклапа се са Исусовим учењем о „ускрсу праведних" (Лука 14:14) и „васкрсењу за живот" (Јован 5:29).

Прво васкрсење дешава се у различитим етапама. Сам Исус Христос („првенац", 1. Коринћанима 15:20) утабао је пут за васкрсење оних који верују у Њега. Постојало је васкрсење јерусалимских светаца (Матеј 27:52-53) које треба да буде укључено у разматрање о првом васкрсењу. Тек треба да се деси васкрсење„мртвих у Христу" приликом Господњег повратка (1. Солуњанима 4:16) и васкрсење мученика на крају Невоље (Откривење 20:4).

Откривење 20:12-13 каже да су они који чине друго васкрсење неправедни којима је Бог судио пред великим белим престолом суда пре него што ће бити бачени у ватрено језеро. Друго васкрсење представља оно за све невернике; друго васкрсење повезано је са другом смрћу. Поклапа се са Исусовим учењем о „васкрсењу за суд" (Јован 5:29).

Догађај који раздваја прво и друго васкрсење изгледа да је хиљадугодишње царство. Задњи праведници су васкрснути да „зацаре са Христом хиљаду година" (Откривење 20:4), али „остали мртваци (тј. неправедни) не поживеше mdash; док се не наврши хиљаду година" (Откривење 20:5).

Каква велика радост ће се десити током првог васкрсења! Какав велики бол током другог! Коју одговорност ми имамо да говоримо људима еванђеље! „А друге спасавајте грабећи их из огња" (Јуда 23).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је прво васкрсење? Шта је друго васкрсење?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries