settings icon
share icon
Pitanje

Šta je progresivni kreacionizam i da li je biblijski?

српски

Odgovor


Progresivni kreacionizam (koji se naziva i „procesno stvaranje”) je verovanje da je Bog stvorio nebo i zemlju tokom perioda od milijarde godina, a ne šest 24-časovnih dana koji su osnova za tradicionalni kreacionizam. Progresivni kreacionisti mogu biti liberalni ili konzervativni u svom teološkom sistemu verovanja, ali se generalno slažu oko sledećeg:

• „Veliki prasak“ je bio Božji način da stvori zvezde i galaksije tokom milijarde godina prirodnih procesa.

• Zemlja i univerzum su stari milijarde godina, a ne samo hiljade godina.

• Dani stvaranja bili su preklapajući periodi od milioni i milijarde godina.

• Smrt i krvoproliće su postojali od samog početka stvaranja i nisu bili rezultat Adamovog greha. Čovek je stvoren nakon što se velika većina zemaljske istorije života i smrti već dogodila.

• Nojev potop je bio lokalni, a ne globalni i imao je mali uticaj na geologiju Zemlje, koja pokazuje milijarde godina istorije.

Progresivni kreacionizam je verovanje koje se suprotstavlja i ateističkom evolucionizmu i kreacionizmu Mlade Zemlje. Učenja progresivnog kreacionizma nisu nova, ali su poslednjih godina dobila povoljan publicitet preko hrišćanskog radija, televizije, časopisa i knjiga.

Po našem mišljenju, greška progresivnog kreacionizma počiva na pretpostavci da biblijski izveštaj o stvaranju u 1. Mojsijevoj 1–2 ne treba da se shvati bukvalno. Prema progresivnom kreacionizmu, „dani“ u 1. Mojsijevoj 1, nisu bukvalni 24-časovni dani, već zapravo dugi vremenski periodi, koji iznose milione ili čak milijarde godina. Progresivni kreacionisti prihvataju evoluciono gledište o starosti Zemlje, za koje smatramo da je pogrešno.

Još jedno neslaganje koje imamo sa progresivnim kreacionizmom je to što on pretpostavlja da je smrt postojala pre pada, što potkopava učenje da je svaka fizička smrt rezultat greha (videti Rimljanima 5:12 i 1. Korinćanima 15:21–22).

U nekim okolnostima, progresivni kreacionizam je pokušaj nekih hrišćana da usaglase učenja moderne nauke sa Biblijom. Međutim, ova teorija zapravo prethodi modernom evolucionom razmišljanju i je bila predložena od nekih najranijih hrišćanskih pisaca. Iako se ne slažemo sa progresivnim kreacionizmom, to je stav koji zastupa značajan deo hrišćanske zajednice.

Sa svim ovim što je rečeno, tradicionalno tumačenje iz 1. Mojsijeve, uglavnom je bio kreacionizam Mlade Zemlje, a ne progresivni kreacionizam. To je zato što najjači dokazi predloženi za progresivni kreacionizam dolaze uglavnom iz oblasti nauke, a ne direktno iz Božije reči, Biblije.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je progresivni kreacionizam i da li je biblijski?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries