settings icon
share icon
Питање

Шта је прогресивни креационизам и да ли је библијски?

srpski
Одговор


Прогресивни креационизам (који се назива и „процесно стварање”) је веровање да је Бог створио небо и земљу током периода од милијарде година, а не шест 24-часовних дана који су основа за традиционални креационизам. Прогресивни креационисти могу бити либерални или конзервативни у свом теолошком систему веровања, али се генерално слажу око следец́ег:

• „Велики прасак“ је био Божји начин да створи звезде и галаксије током милијарде година природних процеса.

• Земља и универзум су стари милијарде година, а не само хиљаде година.

• Дани стварања били су преклапајуц́и периоди од милиони и милијарде година.

• Смрт и крвопролиц́е су постојали од самог почетка стварања и нису били резултат Адамовог греха. Човек је створен након што се велика вец́ина земаљске историје живота и смрти вец́ догодила.

• Нојев потоп је био локални, а не глобални и имао је мали утицај на геологију Земље, која показује милијарде година историје.

Прогресивни креационизам је веровање које се супротставља и атеистичком еволуционизму и креационизму Младе Земље. Учења прогресивног креационизма нису нова, али су последњих година добила повољан публицитет преко хришц́анског радија, телевизије, часописа и књига.

По нашем мишљењу, грешка прогресивног креационизма почива на претпоставци да библијски извештај о стварању у 1. Мојсијевој 1–2 не треба да се схвати буквално. Према прогресивном креационизму, „дани“ у 1. Мојсијевој 1, нису буквални 24-часовни дани, вец́ заправо дуги временски периоди, који износе милионе или чак милијарде година. Прогресивни креационисти прихватају еволуционо гледиште о старости Земље, за које сматрамо да је погрешно.

Још једно неслагање које имамо са прогресивним креационизмом је то што он претпоставља да је смрт постојала пре пада, што поткопава учење да је свака физичка смрт резултат греха (видети Римљанима 5:12 и 1. Коринц́анима 15:21–22).

У неким околностима, прогресивни креационизам је покушај неких хришц́ана да усагласе учења модерне науке са Библијом. Међутим, ова теорија заправо претходи модерном еволуционом размишљању и је била предложена од неких најранијих хришц́анских писаца. Иако се не слажемо са прогресивним креационизмом, то је став који заступа значајан део хришц́анске заједнице.

Са свим овим што је речено, традиционално тумачење из 1. Мојсијеве, углавном је био креационизам Младе Земље, а не прогресивни креационизам. То је зато што најјачи докази предложени за прогресивни креационизам долазе углавном из области науке, а не директно из Божије речи, Библије.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је прогресивни креационизам и да ли је библијски?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries