settings icon
share icon
Pitanje

Da li je moguće prodati dušu đavolu?

српски

Odgovor


U izmišljenoj priči o doktoru Faustu, čovek sklapa dogovor sa đavolom, u zamenu za njegovo telo i dušu, čovek će primiti natprirodnu moć i uživati zadovoljstva 24 godine. Đavo se složi sa pogodbom i doktor Faust uživa zadovoljstva greha jedno vreme, ali njegova sudbina je zapečećena. Na kraju 24 godine, Faust pokušava da osujeti đavolje planove, ali susreće se sa zastrašujućom smrću. Ova legenda može dobro da posluži kao priča o moralu i metafora za platu za greh, ali detalji zapleta priče nisu biblijski.

Biblija nigde ne spominje da je moguće da osoba „proda svoju dušu" Satani i nikada ne govori da je moguće napraviti pogodbu sa đavolom. Evo šta Biblija otkriva o Satani:
1) Satana ima dovoljnu moć da se suprotstavi čak i anđelima (Juda 9; Danilo 10:12-13)
2) Satana teži da obmani ljude maskirajući se u anđela svetla (2. Korinćanima 11:14-15)
3) Bog je obezbedio sredstva naše odbrane protiv satanskih napada (Efescima 6:11-12).
4) Satanina moć je ograničena Božijom voljom (Jov 1:10-12; 1. Korinćanima 10:13)
5) Kao „bog ovog sveta" Satana ima vlast nad onima koji žive bez Hrista u svetu (2. Korinćanima 4:4)

Sigurno da postoje oni koji pate zbog direktne satanske kontrole, kao što je mlada gatara iz Filipa (Dela 16:16-19). Ima i onih koji su su se posvetili đavoljem poslu, kao što je vračar Simon (Dela 8: 9-11) i Elimas (Dela 13:8). Međutim, u svakom od ovih primera, Božija sila preovlađuje nad satanskim ropstvom. U stvari, Simonu je ponuđena šansa da se pokaje (Dela 8:22). Očigledno, nije bilo neopozivog „prodavanja" Simonove duše.

Bez Hrista, svi svom pod osudom smrti (Rimljani 3:23). Pre nego što smo spašeni, svi smo u đavoljskom ropstvu, kao što 1. Jovanova 5:19 kaže: „Sav svet je u vlasti nečastivoga". Slava Bogu, imamo novog Gospodara, Onog ko može da razbije okove bilo kog greha i da nas oslobodi (1. Korinćanima 6:9-11; Marko 5:1-15).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je moguće prodati dušu đavolu?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries