settings icon
share icon
Питање

Да ли је могуће продати душу ђаволу?

srpski
Одговор


У измишљеној причи о доктору Фаусту, човек склапа договор са ђаволом, у замену за његово тело и душу, човек ће примити натприродну моћ и уживати задовољства 24 године. Ђаво се сложи са погодбом и доктор Фауст ужива задовољства греха једно време, али његова судбина је запечећена. На крају 24 године, Фауст покушава да осујети ђавоље планове, али сусреће се са застрашујућом смрћу. Ова легенда може добро да послужи као прича о моралу и метафора за плату за грех, али детаљи заплета приче нису библијски.

Библија нигде не спомиње да је могуће да особа „прода своју душу" Сатани и никада не говори да је могуће направити погодбу са ђаволом. Ево шта Библија открива о Сатани:
1) Сатана има довољну моћ да се супротстави чак и анђелима (Јуда 9; Данило 10:12-13)
2) Сатана тежи да обмани људе маскирајући се у анђела светла (2. Коринћанима 11:14-15)
3) Бог је обезбедио средства наше одбране против сатанских напада (Ефесцима 6:11-12).
4) Сатанина моћ је ограничена Божијом вољом (Јов 1:10-12; 1. Коринћанима 10:13)
5) Као „бог овог света" Сатана има власт над онима који живе без Христа у свету (2. Коринћанима 4:4)

Сигурно да постоје они који пате због директне сатанске контроле, као што је млада гатара из Филипа (Дела 16:16-19). Има и оних који су су се посветили ђавољем послу, као што је врачар Симон (Дела 8: 9-11) и Елимас (Дела 13:8). Међутим, у сваком од ових примера, Божија сила преовлађује над сатанским ропством. У ствари, Симону је понуђена шанса да се покаје (Дела 8:22). Очигледно, није било неопозивог „продавања" Симонове душе.

Без Христа, сви свом под осудом смрти (Римљани 3:23). Пре него што смо спашени, сви смо у ђавољском ропству, као што 1. Јованова 5:19 каже: „Сав свет је у власти нечастивога". Слава Богу, имамо новог Господара, Оног ко може да разбије окове било ког греха и да нас ослободи (1. Коринћанима 6:9-11; Марко 5:1-15).Врати се на Српску страну

Да ли је могуће продати душу ђаволу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries