settings icon
share icon
Pitanje

Da li prizivanje Hristove krvi biblijski?

српски

Odgovor


„Prizivanje Isusove krvi" u molitvi je podučavanje koje se može naći među ranim vođama pokreta „reč vere". Kada ljudi govore o „prizivanju Isusove krvi u molitvi", oni misle na praksu „proglašavanja" Hristove sile nad bilo kojim i svakim problemom koristeći rečenicu: „Ja prizivam Isusovu krv nad_________"

„Prizivanje Isusove krvi" nema nikakve osnove u Bibliji. Niko u Bibliji nikada ne „priziva krv" Hristovu. Oni koji „prizivaju krv" to rade kao da postoji nešto magično u tim rečima ili da, koristeći ih, njihova molitva postaje snažnija. Ovo podučavanje je prosteklo iz pogrešnog i jeretičkog pogleda na molitvu prema kome molitva nije ništa drugo nego manipulisanje Bogom da dobijemo šta želimo umesto da se molimo za Njegovu volju da bude učinjena. Ceo pokret „reč vere" je zasnovan na lažnom učenju da je vera sila i da ako se molimo sa dovoljno vere, onda nam Bog garantuje zdravlje, bogatstvo i sreću i izbaviće nas od svakog problema i iz svake situacije. Prema ovom gledanju, Bog je prosto način da dobijemo ono što želimo umesto da bude sveti, suvereni, savršeni i pravedni Stvoritelj o kakvom Biblija govori.

Oni koji podučavaju ovu lažnu nauku pokreta imaju uzvišeno viđenje čoveka i našeg „prava" da prizivamo šta želimo i da nateramo Boga da odgovori na način na koji želi. Ovo se suprotstavlja pravoj biblijskoj veri koja je prikazana u Pavlovom životu i njegovom pristupu patnji i teškoćama. Pavle je pisao u 2. Timoteju da „svi koji žele da žive pobožno u Hristu Isusu biće gonjeni" (2.Timoteju 3:12).Ali „reč vere" podučava da, ako patimo ili smo bolesni ili se borimo sa grehom, to je zato što nemamo dovoljno vere ili da ne prizivamo Isusovu krv da prisvojimo ono što nam,sa pravom, pripada. Ali, ne vidimo da Pavle priziva Isusovu krv niti da prisvaja ono što je „po pravu njegovo", kada je bio suočen sa teškoćama i progonstvom. Umesto toga, vidmo njegovu postojanu veru u Hrista bez obzira na situaciju: „Zbog toga i trpim sve ovo, ali se ne stidim, jer znam u koga sam se uzdao, i uveren sam da je on kadar sačuvati do onoga dana dobro koje je meni povereno" (2. Timoteju 1:12).

Pavle je „naučio da budem zadovoljan onim u čemu sam. Umem i u skromnosti živeti, umem i obilovati; upućen sam u sve i svašta, — biti sit i gladovati, obilovati i oskudevati. Sve mogu u onome koji me snaži" (Filipljanima 4:11-13). Pavlova vera bila je samo u Hrista i on je mogao da kaže sa ubeđenjem „Gospod će me izbaviti od svakog zla dela i spašće me za svoje nebesko carstvo. Njemu slava u vekove vekova, amin" (2. Timoteju 4:18).

„Prizivanje krvi" na način na koji se često koristi ima više zajedničkog sa misticizom – recitovanje magične formule i nada da funkcioniše – nego što ima veze sa biblijskom molitvom. Izgovaranje određenih reči ne čini naše molitve magičnim ili moćnijim. Štaviše, „prizivanje krvi" Hristove nije namenjeno da pobedi satanu. On je već pobeđen i ako smo zaista nanovo rođeni, satana nema silu nad nama osim one koju Bog dozvoli zbog svoje svrhe i slave. Kološanima 1:13 to jasno stavlja do znanja: „On nas je izbavio od vlasti tame i premestio u carstvo svog ljubljenog Sina, u kome imamo izbavljenje, oproštaj grehova".

Umesto da „prizivamo krv" Hristovu radi zaštite ili moći, hrišćani treba da slušaju zapovest iz Jakovljeve 4:7: „Potčinite se, dakle, Bogu, a usprotivite se đavolu, i pobeći će od vas" . Umesto da praktikujemo nebiblijski model molitve, treba da sledimo jednostavna biblijska uputstva – da vodimo čist život pred Bogom, da svaku misao zarobljavamo za poslušnost da bismo izbegli da damo mesta grehu, da ispovedamo naše grehe kada ne uspemo da ispunimo ova dva prva uputstva i da obučemo puno oružje Božije kako je navedeno u Efescima 6:13-17.

Biblija nam daje brojna uputstva za pobednički život u Hristu,a prizivanje „Isusove krvi" nije jedan od njih. Mi smo očišćeni Hristovom krvlju, On je naš Prvosveštenik i posrednik koji „svagda živi — da se moli za nas" (Jevrejima 7:25). Kao Njegove ovce, mi smo stalno pod Njegovom zaštitom; treba jednostavno da živimo dan za danom, verujući u Njega za ono što je On već obećao i obezbedio.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li prizivanje Hristove krvi biblijski?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries