settings icon
share icon
Питање

Да ли призивање Христове крви библијски?

srpski
Одговор


„Призивање Исусове крви" у молитви је подучавање које се може наћи међу раним вођама покрета „реч вере". Када људи говоре о „призивању Исусове крви у молитви", они мисле на праксу „проглашавања" Христове силе над било којим и сваким проблемом користећи реченицу: „Ја призивам Исусову крв над_________"

„Призивање Исусове крви" нема никакве основе у Библији. Нико у Библији никада не „призива крв" Христову. Они који „призивају крв" то раде као да постоји нешто магично у тим речима или да, користећи их, њихова молитва постаје снажнија. Ово подучавање је простекло из погрешног и јеретичког погледа на молитву према коме молитва није ништа друго него манипулисање Богом да добијемо шта желимо уместо да се молимо за Његову вољу да буде учињена. Цео покрет „реч вере" је заснован на лажном учењу да је вера сила и да ако се молимо са довољно вере, онда нам Бог гарантује здравље, богатство и срећу и избавиће нас од сваког проблема и из сваке ситуације. Према овом гледању, Бог је просто начин да добијемо оно што желимо уместо да буде свети, суверени, савршени и праведни Створитељ о каквом Библија говори.

Они који подучавају ову лажну науку покрета имају узвишено виђење човека и нашег „права" да призивамо шта желимо и да натерамо Бога да одговори на начин на који жели. Ово се супротставља правој библијској вери која је приказана у Павловом животу и његовом приступу патњи и тешкоћама. Павле је писао у 2. Тимотеју да „сви који желе да живе побожно у Христу Исусу биће гоњени" (2.Тимотеју 3:12).Али „реч вере" подучава да, ако патимо или смо болесни или се боримо са грехом, то је зато што немамо довољно вере или да не призивамо Исусову крв да присвојимо оно што нам,са правом, припада. Али, не видимо да Павле призива Исусову крв нити да присваја оно што је „по праву његово", када је био суочен са тешкоћама и прогонством. Уместо тога, видмо његову постојану веру у Христа без обзира на ситуацију: „Због тога и трпим све ово, али се не стидим, јер знам у кога сам се уздао, и уверен сам да је он кадар сачувати до онога дана добро које је мени поверено" (2. Тимотеју 1:12).

Павле је „научио да будем задовољан оним у чему сам. Умем и у скромности живети, умем и обиловати; упућен сам у све и свашта, mdash; бити сит и гладовати, обиловати и оскудевати. Све могу у ономе који ме снажи" (Филипљанима 4:11-13). Павлова вера била је само у Христа и он је могао да каже са убеђењем „Господ ће ме избавити од сваког зла дела и спашће ме за своје небеско царство. Њему слава у векове векова, амин" (2. Тимотеју 4:18).

„Призивање крви" на начин на који се често користи има више заједничког са мистицизом – рецитовање магичне формуле и нада да функционише – него што има везе са библијском молитвом. Изговарање одређених речи не чини наше молитве магичним или моћнијим. Штавише, „призивање крви" Христове није намењено да победи сатану. Он је већ побеђен и ако смо заиста наново рођени, сатана нема силу над нама осим оне коју Бог дозволи због своје сврхе и славе. Колошанима 1:13 то јасно ставља до знања: „Он нас је избавио од власти таме и преместио у царство свог љубљеног Сина, у коме имамо избављење, опроштај грехова".

Уместо да „призивамо крв" Христову ради заштите или моћи, хришћани треба да слушају заповест из Јаковљеве 4:7: „Потчините се, дакле, Богу, а успротивите се ђаволу, и побећи ће од вас" . Уместо да практикујемо небиблијски модел молитве, треба да следимо једноставна библијска упутства – да водимо чист живот пред Богом, да сваку мисао заробљавамо за послушност да бисмо избегли да дамо места греху, да исповедамо наше грехе када не успемо да испунимо ова два прва упутства и да обучемо пуно оружје Божије како је наведено у Ефесцима 6:13-17.

Библија нам даје бројна упутства за победнички живот у Христу,а призивање „Исусове крви" није један од њих. Ми смо очишћени Христовом крвљу, Он је наш Првосвештеник и посредник који „свагда живи mdash; да се моли за нас" (Јеврејима 7:25). Као Његове овце, ми смо стално под Његовом заштитом; треба једноставно да живимо дан за даном, верујући у Њега за оно што је Он већ обећао и обезбедио.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли призивање Христове крви библијски?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries