settings icon
share icon
Pitanje

Kako da prevaziđem bol izdaje?

српски

Odgovor


Izdaja je grubo narušavanje poverenja i može biti jedan od najrazornijih oblika bola koji se nanosi ljudskom biću. Patnja izdaje je često uvećana osećajem ranjivosti i izloženosti. Za mnoge je bol od izdaje gori od fizičkog nasilja, prevare ili predrasuda. Izdaja uništava temelje poverenja.

Davidu nije bila strana izdaja: „Da me uvredio neprijatelj, to bih podneo. Da se digao na mene onaj ko me mrzi, od njega bih se sakrio. Ali to si učinio ti, čovek kao ja, moj prijatelj koga tako dobro znam, s kojim sam vodio prisne razgovore dok smo kod doma Božijeg hodali među mnošvom“ (Psalam 55:12-14). Što je veza bliža, to je veći bol od izdaje.

Isus je iz prve ruke poznavao bol izdaje. Najgora, najbednija izdaja svih vremena bila je Judina izdaja Isusa za trideset srebrnika (Matej 26:15). „Čak i moj najbolji prijatelj, kome sam verovao, koji je moj hleb jeo, svoju petu na mene diže“ (Psalam 41:9; up. Jovan 13:18). Ali Isus nije postao osvetoljubiv, ogorčen ili ljut. Upravo suprotno. Pošto je primio izdajnikov poljubac, Isus je Judu oslovio kao „prijatelja“ (Matej 26:50).

Uprkos bolu, postoji način na koji možemo da prevaziđemo izdaju. Snaga dolazi direktno od Boga i moći opraštanja.

Nakon što se David žali zbog narušenog poverenja u Psalmu 55, on nagoveštava kako da prevaziđe bol. On kaže: „A ja Boga prizivam i Gospod me spasava. Uveče, ujutru i u podne žalim se i ječim i On mi čuje glas“ (Psalam 55:16-17).

Prvi ključ je zavapiti Bogu. Iako bismo možda želeli da uzvratimo izdajniku, moramo svoj problem da donesemo pred Gospoda. „Ne uzvraćajte zlo za zlo ni uvredu za uvredu, nego blagosiljajte, jer ste na to pozvani da - nasledite blagoslov“ (1. Petrova 3:9).

Još jedan ključ za prevazilaženje bola izdaje je da se setimo Isusovog primera. Naša grešna priroda nas podstiče da „zlo vraćamo za zlo“, ali Isus nas je poučio drugačije: „Ne suprotstavljajte se zlu. Nego, ako te neko udari po desnom obrazu, okreni mu i drugi. . . . i molite se za one koji vas progone“ ( Matej 5:39, 44 ). Kada su Isusa „vređali, nije odgovarao uvredom“ (1. Petrova 2:23). Trebalo bi da se ugledamo na Njegov primer da ne uzvraćamo uvredu za uvredu, čak kad je u pitanju i izdaja. Vernici treba da čine dobro čak i onima koji im nanose zlo. [Imajte na umu da to ne znači da ne treba tražiti odgovarajuću krivičnu presudu u slučajevima zloupotrebe, kršenja poslovanja itd. Međutim, traženje takve presude ne treba da bude motivisano željom za osvetom.]

Još jedan moćan ključ za prevazilaženje gorčine zbog izdaje, je naša Bogom dana sposobnost da oprostimo izdajniku. Reč oproštaj uključuje reč davati. Kada odlučimo da oprostimo nekome, mi zapravo dajemo toj osobi poklon — slobodu od lične osvete. Ali takođe sebi dajete poklon — „život bez ogorčenja“. Da zamenimo našu gorčinu i gnev, za ljubav prema Bogu je divna razmena koja donosi život.

Isus je poučavao da zapoved „ljubi bližnjega svoga kao sebe samog“ treba da bude proaktivana: „A ja vam kažem: ljubite neprijatelje svoje i molite se za one koji vas progone“ (Matej 5:44). Bez sumnje, izuzetno je teško oprostiti osobi koja je izneverila naše poverenje. To je moguće samo sa Bogom (vidi Luka 18:27).

Oni koji su iskusili Božju ljubav razumeju šta znači biti voljen bezuslovno i nezasluženo. Samo uz pomoć Božjeg Duha možemo voleti i da se molimo za one koji žele da nam nanesu štetu (Rimljanima 12:14-21).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako da prevaziđem bol izdaje?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries