settings icon
share icon
Питање

Како да превазиђем бол издаје?

srpski
Одговор


Издаја је грубо нарушавање поверења и може бити један од најразорнијих облика бола који се наноси људском биц́у. Патња издаје је често увец́ана осец́ајем рањивости и изложености. За многе је бол од издаје гори од физичког насиља, преваре или предрасуда. Издаја уништава темеље поверења.

Давиду није била страна издаја: „Да ме увредио непријатељ, то бих поднео. Да се дигао на мене онај ко ме мрзи, од њега бих се сакрио. Али то си учинио ти, човек као ја, мој пријатељ кога тако добро знам, с којим сам водио присне разговоре док смо код дома Божијег ходали међу мношвом“ (Псалам 55:12-14). Што је веза ближа, то је вец́и бол од издаје.

Исус је из прве руке познавао бол издаје. Најгора, најбеднија издаја свих времена била је Јудина издаја Исуса за тридесет сребрника (Матеј 26:15). „Чак и мој најбољи пријатељ, коме сам веровао, који је мој хлеб јео, своју пету на мене диже“ (Псалам 41:9; уп. Јован 13:18). Али Исус није постао осветољубив, огорчен или љут. Управо супротно. Пошто је примио издајников пољубац, Исус је Јуду ословио као „пријатеља“ (Матеј 26:50).

Упркос болу, постоји начин на који можемо да превазиђемо издају. Снага долази директно од Бога и моћи опраштања.

Након што се Давид жали због нарушеног поверења у Псалму 55, он наговештава како да превазиђе бол. Он каже: „А ја Бога призивам и Господ ме спасава. Увече, ујутру и у подне жалим се и јечим и Он ми чује глас“ (Псалам 55:16-17).

Први кључ је завапити Богу. Иако бисмо можда желели да узвратимо издајнику, морамо свој проблем да донесемо пред Господа. „Не узврац́ајте зло за зло ни увреду за увреду, него благосиљајте, јер сте на то позвани да - наследите благослов“ (1. Петрова 3:9).

Још један кључ за превазилажење бола издаје је да се сетимо Исусовог примера. Наша грешна природа нас подстиче да „зло врац́амо за зло“, али Исус нас је поучио другачије: „Не супротстављајте се злу. Него, ако те неко удари по десном образу, окрени му и други. . . . и молите се за оне који вас прогоне“ ( Матеј 5:39, 44 ). Када су Исуса „вређали, није одговарао увредом“ (1. Петрова 2:23). Требало би да се угледамо на Његов пример да не узвраћамо увреду за увреду, чак кад је у питању и издаја. Верници треба да чине добро чак и онима који им наносе зло. [Имајте на уму да то не значи да не треба тражити одговарајуц́у кривичну пресуду у случајевима злоупотребе, кршења пословања итд. Међутим, тражење такве пресуде не треба да буде мотивисано жељом за осветом.]

Још један моц́ан кључ за превазилажење горчине због издаје, је наша Богом дана способност да опростимо издајнику. Реч опроштај укључује реч давати. Када одлучимо да опростимо некоме, ми заправо дајемо тој особи поклон — слободу од личне освете. Али такође себи дајете поклон — „живот без огорчења“. Да заменимо нашу горчину и гнев, за љубав према Богу је дивна размена која доноси живот.

Исус је поучавао да заповед „љуби ближњега свога као себе самог“ треба да буде проактивана: „А ја вам кажем: љубите непријатеље своје и молите се за оне који вас прогоне“ (Матеј 5:44). Без сумње, изузетно је тешко опростити особи која је изневерила наше поверење. То је могуц́е само са Богом (види Лука 18:27).

Они који су искусили Божју љубав разумеју шта значи бити вољен безусловно и незаслужено. Само уз помоц́ Божјег Духа можемо волети и да се молимо за оне који желе да нам нанесу штету (Римљанима 12:14-21).

EnglishВрати се на Српску страну

Како да превазиђем бол издаје?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries