settings icon
share icon
Pitanje

Koje su jake i slabe strane viđenja da će se Uznesenje desiti pre nevolje, poznato i kao pretribulacionizam?

српски

Odgovor


U eshatologiji je bitno zapamtiti da se skoro svi hrišćani slažu po pitanju tri stvari: 1)dolazi vreme velike nevolje kakvu svet još nije video, 2) posle Nevolje, Hristos će se vratiti da uspostavi svoje carstvo na zemlji i 3) desiće se Uznesenje – prelazak iz smrtnosti u besmrtnost – za vernike (Jovan 14:1-3:1, Korinćanima 15:51-52; 1.Solunjanima 4:16-17). Pitanje je kada se Uznesenje dešava u odnosu na Nevolju i drugi Hristov dolazak?

Tokom godina, pojavile su se tri teorije u vezi sa vremenom Uznesenja: pretribulacionizam (verovanje da će se Uznesenje desiti pre nego što Nevolja počne), midtribulacionizam (verovanje da će se Uznesenje desiti sredinom Nevolje) i posttribulacionizam (verovanje da će se Uznesenje desiti na kraju Nevolje). Ovaj članak bavi se pretribulacionizmom.

Pretribulacionizam podučava da će se Uznesenje desiti pre početka Nevolje. U to vreme, crkva će susresti Hrista u vazduhu, a kratko vreme posle toga pojaviće se Antihrist i počinje Nevolja. Drugim rečima, Uznesenje i drugi Hristov dolazak (kada će biti uspostavljeno carstvo) biće razdvojeni periodom od sedam godina. Prema ovom viđenju, Crkva neće iskusiti ništa od Nevolje.

Biblijski gledano, ovo viđenje sadrži dosta toga što mu ide u prilog. Na primer, crkvi nije namenjen gnev (1. Solunjanima 1:9-10, 5:9) i vernici neće biti zatečeni danom Gospodnjim (1. Solunjanima 5:1-9). Crkvi u Filadefiji dato je obećanje da će biti sačuvana od „od časa iskušenja, koji će doći na sav svet" (Otkrivenje 3:10). Obrati pažnju da to ne znači da će nas sačuvati kroz iskušenje, već da će biti izbavljena od tog časa, tj. od vremena iskušenja

Pretribulacionizam takođe nalazi uporište u onom što se ne nalazi u Bibliji. Reč „crkva" pojavljuje se devetnaest puta u prva tri poglavlja Otkrivenja, ali, ono što je značajno, reč se ne pojavljuje ponovo do 22. poglavlja. Drugim rečima, u celom dugačkom opisu Nevolje u Otkrivenju, reč crkva je upadljivo odsutna. U stvari, Biblija nikad ne koristi reč „crkva" u odlomku koji se odnosi na Nevolju.

Pretribulacionizam je jedino viđenje koje jasno pravi razliku između Izraela i crkve i Božijeg odvojenog plana za te dve grupe. Sedamdeset „sedmica" iz Danila 9:24 određeni su za Danilov narod (Jevreje) i Danilov sveti grad (Jerusalim). Ovo proročanstvo jasno govori da je sedamdeseta nedelja (Nevolja) vreme čišćenja i obnove Izraela i Jerusalima, ne Crkve.

Takođe, pretribulacionizam ima uporište u istoriji. Iz Jovana 21:22-23, reklo bi se da je rana crkva gledala na Hristov povratak kao na nešto blizu i da se On može vratiti svakog trenutka. Inače, ne bi se održala glasina da će se Isus vratiti tokom Jovanovog života. Bliskost dolaska, koja nije kompatibilna sa druga dva viđenja o Uznesenju, je ključno načelo pretribulacionizma.

Ovo viđenje se čini, takođe, da je najbliže Božijem karakteru i Njegovoj želji da izbavi pravednika od svetskog suda. Biblijski primeri Božijeg spasenja uključuju Nou, koji je izbavljen od svetskog potopa; Lota, koji je izbavljen iz Sodome i Rave koja je izbavljena iz Jerihona (2. Petrova 2:6-9).

Jedna očigledna slabost pretribulacionizma je skorašnji razvoj ovog gledišta kao crkvene doktrine, koja nije detaljno formulisana do 1800. Druga slabost je da pretribulacionizam razdvaja povratak Isusa Hrista na dve „faze" – Uznesenje i drugi Dolazak – dok Biblija ne razdvaja ove dve faze.

Druga poteškoća oko ovog gledišta je činjenica da će tokom Nevolje očigledno postojati sveti (Otkrivenje 13:7; 20:9). Odgovor zastupnika ovog gledišta je da postoje sveti Starog zaveta i sveti iz doba Nevolje iz novozavetne crkve. Vernici koji su živi tokom Uznesenja biće uklonjeni od Nevolje, ali postojaće oni koji će doći Hristu tokom Nevolje.

I krajnja slabost pretribulacionizma dele i druga dva gledišta: naime, Biblija ne daje jasnu vremensku odrednicu koja se tiče budućih dešavanja. Biblija ne podučava jasno jedno ili drugo gledište i zato imamo raznolikost mišljenja u vezi sa zadnjim vremenima i raznovrsnost u vezi sa tim kako ova proročanstva treba da se usklade.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Koje su jake i slabe strane viđenja da će se Uznesenje desiti pre nevolje, poznato i kao pretribulacionizam?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries