settings icon
share icon
Питање

Које су јаке и слабе стране виђења да ће се Узнесење десити пре невоље, познато и као претрибулационизам?

srpski
Одговор


У ешатологији је битно запамтити да се скоро сви хришћани слажу по питању три ствари: 1)долази време велике невоље какву свет још није видео, 2) после Невоље, Христос ће се вратити да успостави своје царство на земљи и 3) десиће се Узнесење – прелазак из смртности у бесмртност – за вернике (Јован 14:1-3:1, Коринћанима 15:51-52; 1.Солуњанима 4:16-17). Питање је када се Узнесење дешава у односу на Невољу и други Христов долазак?

Током година, појавиле су се три теорије у вези са временом Узнесења: претрибулационизам (веровање да ће се Узнесење десити пре него што Невоља почне), мидтрибулационизам (веровање да ће се Узнесење десити средином Невоље) и посттрибулационизам (веровање да ће се Узнесење десити на крају Невоље). Овај чланак бави се претрибулационизмом.

Претрибулационизам подучава да ће се Узнесење десити пре почетка Невоље. У то време, црква ће сусрести Христа у ваздуху, а кратко време после тога појавиће се Антихрист и почиње Невоља. Другим речима, Узнесење и други Христов долазак (када ће бити успостављено царство) биће раздвојени периодом од седам година. Према овом виђењу, Црква неће искусити ништа од Невоље.

Библијски гледано, ово виђење садржи доста тога што му иде у прилог. На пример, цркви није намењен гнев (1. Солуњанима 1:9-10, 5:9) и верници неће бити затечени даном Господњим (1. Солуњанима 5:1-9). Цркви у Филадефији дато је обећање да ће бити сачувана од „од часа искушења, који ће доћи на сав свет" (Откривење 3:10). Обрати пажњу да то не значи да ће нас сачувати кроз искушење, већ да ће бити избављена од тог часа, тј. од времена искушења

Претрибулационизам такође налази упориште у оном што се не налази у Библији. Реч „црква" појављује се деветнаест пута у прва три поглавља Откривења, али, оно што је значајно, реч се не појављује поново до 22. поглавља. Другим речима, у целом дугачком опису Невоље у Откривењу, реч црква је упадљиво одсутна. У ствари, Библија никад не користи реч „црква" у одломку који се односи на Невољу.

Претрибулационизам је једино виђење које јасно прави разлику између Израела и цркве и Божијег одвојеног плана за те две групе. Седамдесет „седмица" из Данила 9:24 одређени су за Данилов народ (Јевреје) и Данилов свети град (Јерусалим). Ово пророчанство јасно говори да је седамдесета недеља (Невоља) време чишћења и обнове Израела и Јерусалима, не Цркве.

Такође, претрибулационизам има упориште у историји. Из Јована 21:22-23, рекло би се да је рана црква гледала на Христов повратак као на нешто близу и да се Он може вратити сваког тренутка. Иначе, не би се одржала гласина да ће се Исус вратити током Јовановог живота. Блискост доласка, која није компатибилна са друга два виђења о Узнесењу, је кључно начело претрибулационизма.

Ово виђење се чини, такође, да је најближе Божијем карактеру и Његовој жељи да избави праведника од светског суда. Библијски примери Божијег спасења укључују Ноу, који је избављен од светског потопа; Лота, који је избављен из Содоме и Раве која је избављена из Јерихона (2. Петрова 2:6-9).

Једна очигледна слабост претрибулационизма је скорашњи развој овог гледишта као црквене доктрине, која није детаљно формулисана до 1800. Друга слабост је да претрибулационизам раздваја повратак Исуса Христа на две „фазе" – Узнесење и други Долазак – док Библија не раздваја ове две фазе.

Друга потешкоћа око овог гледишта је чињеница да ће током Невоље очигледно постојати свети (Откривење 13:7; 20:9). Одговор заступника овог гледишта је да постоје свети Старог завета и свети из доба Невоље из новозаветне цркве. Верници који су живи током Узнесења биће уклоњени од Невоље, али постојаће они који ће доћи Христу током Невоље.

И крајња слабост претрибулационизма деле и друга два гледишта: наиме, Библија не даје јасну временску одредницу која се тиче будућих дешавања. Библија не подучава јасно једно или друго гледиште и зато имамо разноликост мишљења у вези са задњим временима и разноврсност у вези са тим како ова пророчанства треба да се ускладе.Врати се на Српску страну

Које су јаке и слабе стране виђења да ће се Узнесење десити пре невоље, познато и као претрибулационизам?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries