settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija govori o prelaznim duhovima?

српски

Odgovor


Ideja o „prelaznim duhovima" je da neko može da prenese zlog duha drugoj osobi dodirom ili blizinom. Oni koji podučavaju ovu ideju govore drugima da se ne druže sa prijateljima ili članovima porodice koji mogu da im prenesu takav duh. Ne postoji biblijska osnova za ideju o duhovima koji prelaze na drugu osobu dodirom ili blizinom, niti bilo kojim drugim metodom. Naravno, negativni stavovi ili grešno ponašanje drugih može da utiče na nas, ali nije biblijski da to poistovećujemo sa duhovnim bićima koja mogu da se prenesu.

Biblija govori da postoje dva tipa duhovnih bića, ona koja nisu pala u greh, sveti anđeli i anđeli koji su pratili Satanu tokom njegovog pobunjeništva. Anđeli koji nisu zgrešili zovu se sžlužbeni duhovi (Jevrejima 1:14) i rečeno nam je da ih Bog šalje da služe onima koji su naslednici spasenja, tj. onima koji veruju u Hrista kao Spasitelja. Anđeli koji su se pridružili Satani u njegovom pobunjeništvu sačuvani su za tamu (Juda 1:6) i deo su horde duhovnih bića (demona) posvećenih zlu.

Biblija beleži samo jednu situaciju u kojoj su demoni prešli sa jednog živog bića na drugo. To se desilo kada je Isus poslao legiju demona iz opsednutog čoveka u krdo svinja (Matej 8:28-34). Isus nije ponovio ovo čudo, niti je bilo kada upozorio svoje učenike (ili nas) u vezi sa prelaznim duhovima. Nema razloga da se nanovo rođeni vernik u Hrisu plaši Satane ili palih anđela. Ukoliko mu se odupremo, on će pobeći od nas.„Potčinite se, dakle, Bogu, a usprotivite se đavolu, i pobeći će od vas" (Jakovljeva 4:7). Kao pravi vernici, naše telo je hram Svetog Duha. Možemo imati pouzdanje da Sveti Duh neće tolerisati demona u svom hramu.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija govori o prelaznim duhovima?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries