settings icon
share icon
Pitanje

Predbračni seks – zašto su hrišćani toliko oštro protiv toga?

српски

Odgovor


Predbračni seks podrazumeva bilo koju vrstu seksualnog kontakta pre stupanja u zakonski bračni odnos. Postoji niz razloga zašto se Sveto pismo i tradicionalno hrišćanstvo tome protive. Bog je osmislio seks da se uživa u posvećenom bračnom odnosu jednog muškarca i jedne žene. Ukloniti ga iz tog konteksta znači izopačiti njegovu upotrebu i ozbiljno ograničiti njegovo uživanje. Seksualni kontakt uključuje nivo intimnosti koji se ne doživljava ni u jednom drugom ljudskom odnosu. Kada je Bog spojio Adama i Evu u brak, uspostavio je odnos „jednog tela“. Postanak 2:24 nam kaže da će muškarac napustiti svoju porodicu, pridružiti se svojoj ženi i postati „jedno telo“ sa njom.

Ova ideja se prenosi i u Novom zavetu; vidimo to u Isusovim rečima u Mateju 19:5 i Marku 10:7. Pavle razrađuje tu ideju u 1. Korinćanima 6:12-20, u svojoj raspravi o Božjem gospodstvu nad našim telima kao i nad našim dušama. On kaže da kada muškarac ima seks sa prostitutkom, oni postaju „jedno telo“ (stih 16). Jasno je da je seksualni odnos poseban. Postoji nivo ranjivosti koji neko doživljava u seksualnom odnosu koji bi trebalo da se desi samo u okviru posvećene, poverljive, bračne zajednice.

Generalno, postoje dva konteksta za predbračni seks. Postoji seksualni odnos „mi se volimo i posvećeni smo jedno drugom, ali jednostavno ne želimo da čekamo da budemo venčani“, a postoji i „slučajni seks“. Prvo se često racionalizuje idejom da će se par sigurno venčati, tako da sada nema greha u bračnim odnosima. Međutim, to pokazuje nestrpljenje i nepoštovanje prema sebi, kao i prema drugoj osobi. To uklanja posebnu prirodu odnosa iz njegovog pravog okvira, što će narušiti ideju da okvir uopšte postoji. Ako prihvatimo ovo ponašanje, neće proći mnogo vremena pre nego što ćemo svaki vanbračni seks smatrati prihvatljivim. Reći našem budućem partneru da je vredan čekanja, jača odnos i povećava nivo posvećenosti.

Slučajni seks je raširen u mnogim društvima. Istina, ne postoji takva stvar kao što je „slučajni“ seks, zbog dubine intimnosti uključene u seksualni odnos. Analogija je ovde poučna. Ako zalepimo jedan predmet za drugi, on će biti zalepljen. Ako ga uklonimo, ostaviće za sobom malu količinu taloga; što duže ostaje, ostaje više taloga. Ako uzmemo taj zalepljeni predmet i zalepimo ga na nekoliko mesta uzastopno, on će ostaviti talog svuda gde ga zalepimo i na kraju će izgubiti sposobnost da se zalepi za bilo šta. Ovo je slično onome što nam se dešava kada se upustimo u „slučajni“ seks. Svaki put kada napustimo seksualni odnos, ostavljamo deo sebe. Što je veza duže trajala, više ostavljamo iza sebe i više gubimo sebe. Kako idemo od partnera do partnera, nastavljamo da gubimo mali deo sebe svaki put i na kraju možemo izgubiti sposobnost da uopšte formiramo trajnu seksualnu vezu. Seksualna veza je toliko jaka i tako intimna da ne možemo u nju ući ležerno, ma koliko to izgledalo lako.

Dakle, ima li nade? Kada se hrišćanin upusti u predbračni seks, ili kada neko ko je izgubio devičanstvo dođe Hristu, Sveti Duh će osuditi greh i biće ožalošćen zbog toga. Međutim, važno je — čak i vitalno — zapamtiti da nema greha koji je izvan domašaja Isusove krvi. Ako priznamo, On ne samo da će nam oprostiti, već će nas očistiti od „svake nepravde“ (1. Jovanova 1:9). Dalje, pored oproštaja (koji je sam po sebi slavan), Bog obnavlja. U Joilu 2:25 Bog govori Izraelu da će obnoviti godine koje su pojeli skakavci. Ovo nije direktno obećanje današnjim hrišćanima, ali ukazuje na to da Bog ima obnavljajući karakter. Predbračni seks je poput skakavca koji proždire naš osećaj sebe, naše samopoštovanje i našu percepciju oproštaja. Ali Bog može obnoviti sve te stvari. Sveto pismo nam takođe kaže da smo, kada dođemo Hristu, nova stvorenja (2. Korinćanima 5:17), tako da onoga ko je imao predbračni seks pre obraćenja Bog od njega ponovo stvora novu osobu; staro je nestalo, novo je postalo.

Konačno, znamo da nas kao hrišćane, obnavlja Sveti Duh svaki dan kada hodamo sa Isusom. Kološanima 3:10 nam govori da se naše novo ja iz dana u dan obnavlja po liku svog Stvoritelja. Nema greha bez nade. Moć jevanđelja dostupna je svima koji se uzdaju u Isusa za oproštaj.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Predbračni seks – zašto su hrišćani toliko oštro protiv toga?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries