settings icon
share icon
Питање

Предбрачни секс – зашто су хришћани толико оштро против тога?

srpski
Одговор


Предбрачни секс подразумева било коју врсту сексуалног контакта пре ступања у законски брачни однос. Постоји низ разлога зашто се Свето писмо и традиционално хришц́анство томе противе. Бог је осмислио секс да се ужива у посвец́еном брачном односу једног мушкарца и једне жене. Уклонити га из тог контекста значи изопачити његову употребу и озбиљно ограничити његово уживање. Сексуални контакт укључује ниво интимности који се не доживљава ни у једном другом људском односу. Када је Бог спојио Адама и Еву у брак, успоставио је однос „једног тела“. Постанак 2:24 нам каже да ц́е мушкарац напустити своју породицу, придружити се својој жени и постати „једно тело“ са њом.

Ова идеја се преноси и у Новом завету; видимо то у Исусовим речима у Матеју 19:5 и Марку 10:7. Павле разрађује ту идеју у 1. Коринц́анима 6:12-20, у својој расправи о Божјем господству над нашим телима као и над нашим душама. Он каже да када мушкарац има секс са проститутком, они постају „једно тело“ (стих 16). Јасно је да је сексуални однос посебан. Постоји ниво рањивости који неко доживљава у сексуалном односу који би требало да се деси само у оквиру посвец́ене, поверљиве, брачне заједнице.

Генерално, постоје два контекста за предбрачни секс. Постоји сексуални однос „ми се волимо и посвец́ени смо једно другом, али једноставно не желимо да чекамо да будемо венчани“, а постоји и „случајни секс“. Прво се често рационализује идејом да ц́е се пар сигурно венчати, тако да сада нема греха у брачним односима. Међутим, то показује нестрпљење и непоштовање према себи, као и према другој особи. То уклања посебну природу односа из његовог правог оквира, што ц́е нарушити идеју да оквир уопште постоји. Ако прихватимо ово понашање, нец́е проц́и много времена пре него што ц́емо сваки ванбрачни секс сматрати прихватљивим. Рец́и нашем будуц́ем партнеру да је вредан чекања, јача однос и повец́ава ниво посвец́ености.

Случајни секс је раширен у многим друштвима. Истина, не постоји таква ствар као што је „случајни“ секс, због дубине интимности укључене у сексуални однос. Аналогија је овде поучна. Ако залепимо један предмет за други, он ц́е бити залепљен. Ако га уклонимо, оставиц́е за собом малу количину талога; што дуже остаје, остаје више талога. Ако узмемо тај залепљени предмет и залепимо га на неколико места узастопно, он ц́е оставити талог свуда где га залепимо и на крају ц́е изгубити способност да се залепи за било шта. Ово је слично ономе што нам се дешава када се упустимо у „случајни“ секс. Сваки пут када напустимо сексуални однос, остављамо део себе. Што је веза дуже трајала, више остављамо иза себе и више губимо себе. Како идемо од партнера до партнера, настављамо да губимо мали део себе сваки пут и на крају можемо изгубити способност да уопште формирамо трајну сексуалну везу. Сексуална веза је толико јака и тако интимна да не можемо у њу уц́и лежерно, ма колико то изгледало лако.

Дакле, има ли наде? Када се хришц́анин упусти у предбрачни секс, или када неко ко је изгубио девичанство дође Христу, Свети Дух ц́е осудити грех и биц́е ожалошћен због тога. Међутим, важно је — чак и витално — запамтити да нема греха који је изван домашаја Исусове крви. Ако признамо, Он не само да ц́е нам опростити, вец́ ц́е нас очистити од „сваке неправде“ (1. Јованова 1:9). Даље, поред опроштаја (који је сам по себи славан), Бог обнавља. У Јоилу 2:25 Бог говори Израелу да ц́е обновити године које су појели скакавци. Ово није директно обец́ање данашњим хришц́анима, али указује на то да Бог има обнављајуц́и карактер. Предбрачни секс је попут скакавца који прождире наш осец́ај себе, наше самопоштовање и нашу перцепцију опроштаја. Али Бог може обновити све те ствари. Свето писмо нам такође каже да смо, када дођемо Христу, нова створења (2. Коринц́анима 5:17), тако да онога ко је имао предбрачни секс пре обрац́ења Бог од њега поново створа нову особу; старо је нестало, ново је постало.

Коначно, знамо да нас као хришц́ане, обнавља Свети Дух сваки дан када ходамо са Исусом. Колошанима 3:10 нам говори да се наше ново ја из дана у дан обнавља по лику свог Створитеља. Нема греха без наде. Моц́ јеванђеља доступна је свима који се уздају у Исуса за опроштај.

EnglishВрати се на Српску страну

Предбрачни секс – зашто су хришћани толико оштро против тога?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries