settings icon
share icon
Pitanje

Kada je pravo vreme za brak?

српски

Odgovor


Pravo vreme za brak je za svaku osobu drugačije kao što je i svaka situacija jedinstvena. Zrelost i životno iskustvo su faktori koji variraju; neki su spremni za brak već sa 18 godina, a neke osobe nikada. Kako stopa razvoda u Sjedinjenim Državama prelazi 50 odsto, naše društvo očigledno ne vidi brak kao doživotni zavet. Ovo je ipak svetsko stanovište koje se uglavnom kosi sa Božijim (1. Korinćanima 3:18).

Za uspešan brak je neophodan čvrst temelj koji mora da se postavi pre nego što neko počne da se zabavlja sa potencijalnim bračnim partnerom. Hrišćanski život treba da bude mnogo više od odlaska u crkvu nedeljom ili na biblijske grupe. Treba da imamo lični odnos sa Bogom koji se gradi kroz veru i poslušnost Isusu Hristu. Treba da se edukujemo o braku i da tražimo Božije mišljenje pre nego što uđemo u njega. Svako bi trebalo da zna šta Biblija kaže o ljubavi, posvećenosti, seksualnim odnosima, ulogama muža i žene i Božijim očekivanjima pre nego što uđemo u brak. Potrebno je imati i bar jedan hrišćanski bračni par koji će nam biti primer. Stariji par može da odgovori na pitanje šta brak čini uspešnim, kako se pored fizičke stvara i emocionalna intimnost, zašto je vera neophodna i sl.

Budući bračni par takođe mora da bude siguran da dobro poznaju jedno drugo. Treba da znaju šta svako od njih misli o braku, finansijama, porodici onog drugog, podizanju dece, disciplini, obavezama muža i žene, da li će samo jedno ili oboje biti zaposleni, kao i stepen duhovne zrelosti onog drugog. Mnogi ulaze u brak verujući na reč partneru da je istinski hrišćanin, da bi kasnije saznali da je to bila laž. Svaki par koji namerava da se venča treba da prođe kroz savetovanje sa hrišćanskim bračnim savetnikom ili pastorom. U stvari, mnogi pastori ne žele da venčaju par ako zajedno nisu prošli kroz nekoliko savetovanja.

Brak nije samo predanje, već i zavet sa Bogom. To je obećanje da ćeš ostati sa drugom osobom do kraja života, bez obzira da li je tvoj partner bogat, siromašan, zdrav, bolestan, debeo, mršav ili dosadan. Hrišćanski brak treba da izdrži svaku situaciju uključujući bes, osiromašenje, katastrofe, depresiju, ogorčenost, zavisnost i usamljenost. U brak nikad ne treba ulaziti sa idejom da postoji mogućnost razvoda, čak ni u krajnjoj liniji. Biblija kaže da su sa Bogom sve stvari moguće (Luka 18:27), a to svakako uključuje i brak. Ako par na početku odluči da ostane zajedno do kraja i stavi Boga na prvo mesto, razvod neće biti neizbežan izbor kada stvari krenu naopako.

Važno je znati da Bog želi da nam ispuni želje srca, ali to će jedino biti moguće ako se naše želje poklapaju sa njegovim. Ljudi često ulaze u brak zato što osećaju da je to ono pravo. U početku zabavljanja, pa čak i u braku, kada ti se približava osoba koju voliš osećaš leptiriće u stomaku. Ljubav je na vrhuncu i znaš šta znači biti zaljubljen. Mnogi očekuju da će taj osećaj trajati zauvek. Ali stvarnost je drugačija. Kada osećanja splasnu mnogi se razočaraju, pa čak i razvedu. Međutim, oni koji imaju uspešan brak znaju da uzbuđenje zbog partnera ne mora da nestane. Leptirići ustupe mesto dubljoj ljubavi i jačoj posvećenosti koje učvršćuju temelj braka i pružaju osećaj nepoljuljane sigurnosti.

Biblija jasno govori da se ljubav ne oslanja na emocije. Uostalom, zapoveđeno nam je da volimo neprijatelje (Luka 6:35). Prava ljubav je moguća samo kada dozvolimo Svetom Duhu da radi kroz nas i kad negujemo njegove plodove u sebi (Galatima 5:22-23). Svakodnevno donosimo odluku da umremo sebičnosti i pustimo Boga da se očituje kroz nas. Apostol Pavle nas uči kako da volimo u 1. Korinćanima 13:4-7: "Ljubav dugo trpi, ljubav je dobra, ona ne zavidi, ljubav se ne hvali, ne nadima se, ne ponaša se nepristojno, ne traži svoje, ne ljuti se, ne uračunava zlo, ne raduje se nepravdi, ali se raduje sa istinom; ona sve snosi, sve veruje, svemu se nada, sve trpi.” Kada smo spremni da tako volimo drugu osobu, tada je i pravo vreme za brak.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kada je pravo vreme za brak?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries