settings icon
share icon
Питање

Када је право време за брак?

srpski
Одговор


Право време за брак је за сваку особу другачије као што је и свака ситуација јединствена. Зрелост и животно искуство су фактори који варирају; неки су спремни за брак већ са 18 година, а неке особе никада. Како стопа развода у Сједињеним Државама прелази 50 одсто, наше друштво очигледно не види брак као доживотни завет. Ово је ипак светско становиште које се углавном коси са Божијим (1. Коринћанима 3:18).

За успешан брак је неопходан чврст темељ који мора да се постави пре него што неко почне да се забавља са потенцијалним брачним партнером. Хришћански живот треба да буде много више од одласка у цркву недељом или на библијске групе. Треба да имамо лични однос са Богом који се гради кроз веру и послушност Исусу Христу. Треба да се едукујемо о браку и да тражимо Божије мишљење пре него што уђемо у њега. Свако би требало да зна шта Библија каже о љубави, посвећености, сексуалним односима, улогама мужа и жене и Божијим очекивањима пре него што уђемо у брак. Потребно је имати и бар један хришћански брачни пар који ће нам бити пример. Старији пар може да одговори на питање шта брак чини успешним, како се поред физичке ствара и емоционална интимност, зашто је вера неопходна и сл.

Будући брачни пар такође мора да буде сигуран да добро познају једно друго. Треба да знају шта свако од њих мисли о браку, финансијама, породици оног другог, подизању деце, дисциплини, обавезама мужа и жене, да ли ће само једно или обоје бити запослени, као и степен духовне зрелости оног другог. Многи улазе у брак верујући на реч партнеру да је истински хришћанин, да би касније сазнали да је то била лаж. Сваки пар који намерава да се венча треба да прође кроз саветовање са хришћанским брачним саветником или пастором. У ствари, многи пастори не желе да венчају пар ако заједно нису прошли кроз неколико саветовања.

Брак није само предање, већ и завет са Богом. То је обећање да ћеш остати са другом особом до краја живота, без обзира да ли је твој партнер богат, сиромашан, здрав, болестан, дебео, мршав или досадан. Хришћански брак треба да издржи сваку ситуацију укључујући бес, осиромашење, катастрофе, депресију, огорченост, зависност и усамљеност. У брак никад не треба улазити са идејом да постоји могућност развода, чак ни у крајњој линији. Библија каже да су са Богом све ствари могуће (Лука 18:27), а то свакако укључује и брак. Ако пар на почетку одлучи да остане заједно до краја и стави Бога на прво место, развод неће бити неизбежан избор када ствари крену наопако.

Важно је знати да Бог жели да нам испуни жеље срца, али то ће једино бити могуће ако се наше жеље поклапају са његовим. Људи често улазе у брак зато што осећају да је то оно право. У почетку забављања, па чак и у браку, када ти се приближава особа коју волиш осећаш лептириће у стомаку. Љубав је на врхунцу и знаш шта значи бити заљубљен. Многи очекују да ће тај осећај трајати заувек. Али стварност је другачија. Када осећања спласну многи се разочарају, па чак и разведу. Међутим, они који имају успешан брак знају да узбуђење због партнера не мора да нестане. Лептирићи уступе место дубљој љубави и јачој посвећености које учвршћују темељ брака и пружају осећај непољуљане сигурности.

Библија јасно говори да се љубав не ослања на емоције. Уосталом, заповеђено нам је да волимо непријатеље (Лука 6:35). Права љубав је могућа само када дозволимо Светом Духу да ради кроз нас и кад негујемо његове плодове у себи (Галатима 5:22-23). Свакодневно доносимо одлуку да умремо себичности и пустимо Бога да се очитује кроз нас. Апостол Павле нас учи како да волимо у 1. Коринћанима 13:4-7: "Љубав дуго трпи, љубав је добра, она не завиди, љубав се не хвали, не надима се, не понаша се непристојно, не тражи своје, не љути се, не урачунава зло, не радује се неправди, али се радује са истином; она све сноси, све верује, свему се нада, све трпи.” Када смо спремни да тако волимо другу особу, тада је и право време за брак.Врати се на Српску страну

Када је право време за брак?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries