v Da li je ikada ispravno lagati?
settings icon
share icon
Pitanje

Da li je ikada ispravno lagati?

српски

Odgovor


Sveto pismo nigde ne opisuje slučajeve u kojima je ispravno lagati. Deveta zapovest zabranjuje: „Ne svedoči lažno na bližnjeg svog" (Izlazak 20:16). Poslovice 6:16-19 nabrajaju lažljivi jezik i lažnog svedoka koji govori neistine, kao dve od sedam Bogu odvratnih stvari. Ljubav „…ne raduje se nepravdi, ali se raduje sa istinom" (1. Korinćanima 13:6). Za druge primere u kojima Sveto pismo govori negativno laganju posledaj Psalam 119:29, 163; 120:2; Poslovice 12:22; 13:5; Efežanima 4:25; Kološanima 3:9; i Otkrivenje 21:8. Ima mnogo primera lažova u Svetom pismu, od Jakovljeve prevare u Postanku 27 do pretvaranja Ananije i Safire u Delima 5. Stalno vidimo da laganje vodi u patnju, propadanje i kaznu.

Postoje bar dva primera u Svetom pismu gde je laganje dovelo do dobrog ishoda. Na primer, laž koju su jevrejske babice rekle faraonu čini se da je donela Gospodnji blagoslov na njih (Izlazak 1:15-21), i verovatno je spasla živote mnogih jevrejskih novorođenčadi. Drugi primer je Ravina laž kojom je spasla izraelske špijune u Isusu Navinu 2:5. Bitno je da znamo da Bog nikada ne prenebregava ove laži. Uprkos „pozitivnom" ishodu, Sveto pismo nigde ne veliča samo laganje. Nigde Sveto pismo ne pominje slučaj u kome je ispravno lagati. Sa druge strane, Sveto pismo ne govori o tome da ne postoje mogući slučajevi u kojima je laž prihvatljiva opcija.

Ostaje pitanje: da li postoji bilo kakva situacija u kojoj je ispravno lagati? Najuobičajenija ilustracija je dilema koja potiče od Kori Ten Bum u nacistički okupiranoj Holandiji. Ovo je ukratko priča: Kori Ten Bum je sakrila deset Jevreja u svom domu da bi ih zaštitila od nacista. Nacistički vojnici dolaze kod nje kući i pitaju je da li zna gde se kriju neki Jevreji. Šta je trebalo da uradi? Da li da kaže istinu i dozvoli da nacisti uhvate Jevreje koje je pokušavala da sakrije? Ili, da li je trebalo da laže da zna bilo šta o njima?

U ovakvoj situaciji, gde je laž jedina mogućnost da se spreči strašno zlo, laganje bi možda bilo ispravno. Takav slučaj je sličan onom sa jevejskim babicama i Ravom. U zlom svetu, u očajničkoj situaciji, moglo bi da bude ispravno počiniti manje zlo, laganje, da bi se sprečilo veće zlo. Međutim, treba istaći da su takvi slučajevi izuzetno retki. Retko se većina ljudi tokom ljudske istorije sretala sa ovakvim slučajevima u kojima je bilo ispravno lagati.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je ikada ispravno lagati?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries