settings icon
share icon
Питање

Да ли је икада исправно лагати?

srpski
Одговор


Свето писмо нигде не описује случајеве у којима је исправно лагати. Девета заповест забрањује: „Не сведочи лажно на ближњег свог" (Излазак 20:16). Пословице 6:16-19 набрајају лажљиви језик и лажног сведока који говори неистине, као две од седам Богу одвратних ствари. Љубав „…не радује се неправди, али се радује са истином" (1. Коринћанима 13:6). За друге примере у којима Свето писмо говори негативно лагању последај Псалам 119:29, 163; 120:2; Пословице 12:22; 13:5; Ефежанима 4:25; Колошанима 3:9; и Откривење 21:8. Има много примера лажова у Светом писму, од Јаковљеве преваре у Постанку 27 до претварања Ананије и Сафире у Делима 5. Стално видимо да лагање води у патњу, пропадање и казну.

Постоје бар два примера у Светом писму где је лагање довело до доброг ишода. На пример, лаж коју су јеврејске бабице рекле фараону чини се да је донела Господњи благослов на њих (Излазак 1:15-21), и вероватно је спасла животе многих јеврејских новорођенчади. Други пример је Равина лаж којом је спасла израелске шпијуне у Исусу Навину 2:5. Битно је да знамо да Бог никада не пренебрегава ове лажи. Упркос „позитивном" ишоду, Свето писмо нигде не велича само лагање. Нигде Свето писмо не помиње случај у коме је исправно лагати. Са друге стране, Свето писмо не говори о томе да не постоје могући случајеви у којима је лаж прихватљива опција.

Остаје питање: да ли постоји било каква ситуација у којој је исправно лагати? Најуобичајенија илустрација је дилема која потиче од Кори Тен Бум у нацистички окупираној Холандији. Ово је укратко прича: Кори Тен Бум је сакрила десет Јевреја у свом дому да би их заштитила од нациста. Нацистички војници долазе код ње кући и питају је да ли зна где се крију неки Јевреји. Шта је требало да уради? Да ли да каже истину и дозволи да нацисти ухвате Јевреје које је покушавала да сакрије? Или, да ли је требало да лаже да зна било шта о њима?

У оваквој ситуацији, где је лаж једина могућност да се спречи страшно зло, лагање би можда било исправно. Такав случај је сличан оном са јевејским бабицама и Равом. У злом свету, у очајничкој ситуацији, могло би да буде исправно починити мање зло, лагање, да би се спречило веће зло. Међутим, треба истаћи да су такви случајеви изузетно ретки. Ретко се већина људи током људске историје сретала са оваквим случајевима у којима је било исправно лагати.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли је икада исправно лагати?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries