settings icon
share icon
Pitanje

Šta je praktična teologija?

српски

Odgovor


Praktična teologija, kako i ime nagoveštava, je proučavanje teologije tako da bude korisna ili primenljiva. Drugi način da se to kaže je da je to proučavanje teologije, tako da može da se koristi i da je primenljiva na svakodnevna pitanja. Jedan teološki institut opisuje svoj program praktične teologije kao „posvećenost praktičnoj primeni teoloških uvida" i to „uključuje, između ostalog, poddiscipline pastoralne teologije, homiletike i hrišćanskog obrazovanja". Druga teološka škola vidi svrhu praktične teologije u pripremi studenata da prenesu znanje koje su stekli u efektnu službu ljudima. Ovo uključuje lični i porodični život, kao i administrativnu i obrazovnu službu u crkvi. Oni navode da je cilj praktične teologije da razviju uspešne biblijske govornike koji imaju viziju duhovnog rasta vernika, dok služe kao vođe.

Neki smatraju da je praktična teologija samo tehnički naziv za doktrinu hrišćanskog života. Njen naglasak je na tome kako sve biblijske pouke treba da utiču na način života danas u svetu. Naglasak praktične teologije nije samo na razmišljanju ili shvatanju teoloških doktrina, već da se ide i korak napred u primeni tih doktrina na svakodnevni hrišćanski život da bismo mogli da „doprinesemo da svet postane ono što je Bog za njega namenio".

Pretpostavka iza programa praktične teologije je da buduće hrišćanske vođe treba da budu opremljene ne samo teološkim znanjem, već i neophodnim profesionalnim veštinama da bi uspešno služili u modernom svetu. Često, ti programi koriste propovedanje, hrišćansko obrazovanje, savetovanje i kliničke programe da bi obezbedili mogućnosti da se buduće hrišćanske vođe obuče i pripreme.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je praktična teologija?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries