settings icon
share icon
Питање

Шта је практична теологија?

srpski
Одговор


Практична теологија, како и име наговештава, је проучавање теологије тако да буде корисна или применљива. Други начин да се то каже је да је то проучавање теологије, тако да може да се користи и да је применљива на свакодневна питања. Један теолошки институт описује свој програм практичне теологије као „посвећеност практичној примени теолошких увида" и то „укључује, између осталог, поддисциплине пасторалне теологије, хомилетике и хришћанског образовања". Друга теолошка школа види сврху практичне теологије у припреми студената да пренесу знање које су стекли у ефектну службу људима. Ово укључује лични и породични живот, као и административну и образовну службу у цркви. Они наводе да је циљ практичне теологије да развију успешне библијске говорнике који имају визију духовног раста верника, док служе као вође.

Неки сматрају да је практична теологија само технички назив за доктрину хришћанског живота. Њен нагласак је на томе како све библијске поуке треба да утичу на начин живота данас у свету. Нагласак практичне теологије није само на размишљању или шватању теолошких доктрина, већ да се иде и корак напред у примени тих доктрина на свакодневни хришћански живот да бисмо могли да „допринесемо да свет постане оно што је Бог за њега наменио".

Претпоставка иза програма практичне теологије је да будуће хришћанске вође треба да буду опремљене не само теолошким знањем, већ и неопходним професионалним вештинама да би успешно служили у модерном свету. Често, ти програми користе проповедање, хришћанско образовање, саветовање и клиничке програме да би обезбедили могућности да се будуће хришћанске вође обуче и припреме.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је практична теологија?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries