settings icon
share icon
Pitanje

Da li je neophodno potpuno razumeti evanđelje da bi se išlo na nebo? Da li je dovoljno verovati u evanđelje, iako ga ne razumemo u potpunosti?

српски

Odgovor


Sa jedne strane, evanđeoska poruka je jednostavna za razumevanje: Isus je umro i ustao ponovo da bismo mi mogli da budemo spašeni. Osnovne činjenice evanđelja su dovoljno lake za razumevanje. Ali, sa druge strane, evanđeoska poruka je jedna od najdubljih božanskih istina ikada otkrivenih čovečanstvu: Isus je umro i ponovo ustao, da bismo mi mogli da budemo spašeni. Značenje ovih činjenica i osnove Božije teologije su dovoljni da, čak i najpronicljivije teologe drži u razmišljanju ceo život. Kada je u pitanju spasenje, koliko je potrebno imati temeljno razumevanje, pre nego što se vera zaista nazove „verom"?

Ne može se poreći da spasonosna vera uklučuje izvesni nivo razumevanja. To razumevanje je omogućeno putem propovedanja evanđelja (Matej 28:18-20), a prati ga delo Svetog Duha u srcima (Dela 16:14). Pavle detaljno opisuje proces koji vodi do pravilnog razumevanja evanđelja; propovedanje, koje vodi do slušanja, koje, opet vodi do verovanja. A verovanje vodi do prizivanja Gospoda za spasenje (Rimljanima 10:14). „Slušanje" podrazumeva razumevanje; ako propovedanje nije dovelo do razumevanja, onda ga osoba nije istinski „čula".

Sadržaj propovedanja koji mora da se razume je evanđelje. Od samog početka, poruka apostola naglašavala je Hristovu smrt i vaskrsenje (Dela 2:23-24). Ova poruka je „da je Hristos umro za naše grehe — po Pismima, i da je sahranjen, i da je vaskrsnut trećega dana — po Pismima, te se javi Kifi, zatim Dvanaestorici (1. Korinćanima 15:3-4). Ovaj odlomak sadrži osnovne elemente evanđelja, koji se usredsređuje na Hristovu ličnost i delo; Isus je umro za naše grehe i ustao je ponovo iz mrtvih. Niko ne može da se spase bez razumevanja ove istine – i bez oslanjanja na nju.

Svaki deo poruke evanđelja je bitan. Ako je bilo koji deo evanđelja nejasan, vera se rasplinjava: ako ne razumemo da je Isus Božiji Sin, onda Njegova smrt nije bitna, što se tiče našeg spasenja. Ako ne razumemo da je Isus umro, onda, logično, nećemo razumeti vaskrsenje. Ako ne razumemo razlog Njegove smrti (za naše grehe), onda možemo sebe da posmatramo kao da nemamo krivice, a samim tim nam nije ni potreban Spasitelj. Ako ne razumemo da je Isus ponovo ustao iz mrtvih, onda propuštamo činjenicu da je živi Spasitelj i naša vera je mrtva (1. Korinćanima 15:17).

Biblija daje primere onih koji su dostigli određeni stepen duhovnog znanja, ali su, i dalje, bili nespašeni. Tek pošto su razumeli osnove evanđelja, ti pojedinci su poverovali Hristu i bili nanovo rođeni. Etiopski uškopljenik (Dela 8:26-39), Kornelije (Dela 10), Apolos (Dela 18:24-28) i dvanaest ljudi iz Efesa (Dela 19:1-7) su svi imali religioznu pozadinu, ali trenutak spasenja je nastupio kada su poverovali u Hrista – a prvo su morali da čuju i razumeju sadržinu evanđelja.

Međutim, da bismo bili spašeni, nije neophodno razumeti sve što evanđelje uključuje. U stvari, nemoguće je razumeti sve što evađelje uključuje, dok smo na ovoj zemlji. Ono što je paradoks je, da se mi trudimo da „poznajemo Hristovu ljubav koja prevazilazi naše saznanje″ (Efescima 3:19). Ali, mi nikada nećemo potpuno razumeti bogatstva Božije blagodati: „O dubino bogatstva i mudrosti, i znanja Božijeg! Kako su nedokučivi Njegovi sudovi i neistraživi Njegovi putevi!″ (Rimljanima 11:33).

Na primer, nije potrebno da razumemo hipostatsku uniju da bismo bili spašeni. Citiranje definicije pomirenja nije potrebno za spasenje. Niti je potrebno znanje o opravdanju, iskupljenju ili stalnom posvećenju da bi se išlo na nebo. Saznanje o ovim stvarima dolazi vremenom i sa proučavanjem Božije Reči, ali one nisu potrebni da se znaju u trenutku spasenja. Teško da je lopov na krstu znao mnogo o soteriologiji kada se okrenuo Gospodu i rekao: „Seti me se kada dođeš sa svojim carstvom!" (Luka 23:42).

Poruka evanđelja je dovoljno jednostavna da je razume dete. Isus je naglasio da je spasenje dostupno malima: „Pustite dečicu da dolaze k meni, ne branite im; jer takvima pripada carstvo Božije″ (Marko 10:14). Slava Gospodu, evanđelje Isusa Hrista mogu da razumeju deca. Takođe, verujemo da Bog pruža svoju blagodat onima koji su mentalno zaostali.

Da bismo išli na nebo, moramo da „verujemo u Gospoda Isusa Hrista" (Dela 16:31). To jest, mi verujemo u žrtvu Svetog Boga koji je umro umesto nas i ustao treći dan. Onima koji veruju u Isusovo ime, Bog daje „pravo da postanu deca Božija" (Jovan 1:12). Evanđelje je toliko i jednostavno i duboko.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je neophodno potpuno razumeti evanđelje da bi se išlo na nebo? Da li je dovoljno verovati u evanđelje, iako ga ne razumemo u potpunosti?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries