settings icon
share icon
Питање

Да ли је неопходно потпуно разумети еванђеље да би се ишло на небо? Да ли је довољно веровати у еванђеље, иако га не разумемо у потпуности?

srpski
Одговор


Са једне стране, еванђеоска порука је једноставна за разумевање: Исус је умро и устао поново да бисмо ми могли да будемо спашени. Основне чињенице еванђеља су довољно лаке за разумевање. Али, са друге стране, еванђеоска порука је једна од најдубљих божанских истина икада откривених човечанству: Исус је умро и поново устао, да бисмо ми могли да будемо спашени. Значење ових чињеница и основе Божије теологије су довољни да, чак и најпроницљивије теологе држи у размишљању цео живот. Када је у питању спасење, колико је потребно имати темељно разумевање, пре него што се вера заиста назове „вером"?

Не може се порећи да спасоносна вера уклучује извесни ниво разумевања. То разумевање је омогућено путем проповедања еванђеља (Матеј 28:18-20), а прати га дело Светог Духа у срцима (Дела 16:14). Павле детаљно описује процес који води до правилног разумевања еванђеља; проповедање, које води до слушања, које, опет води до веровања. А веровање води до призивања Господа за спасење (Римљанима 10:14). „Слушање" подразумева разумевање; ако проповедање није довело до разумевања, онда га особа није истински „чула".

Садржај проповедања који мора да се разуме је еванђеље. Од самог почетка, порука апостола наглашавала је Христову смрт и васкрсење (Дела 2:23-24). Ова порука је „да је Христос умро за наше грехе — по Писмима, и да је сахрањен, и да је васкрснут трећега дана — по Писмима, те се јави Кифи, затим Дванаесторици (1. Коринћанима 15:3-4). Овај одломак садржи основне елементе еванђеља, који се усредсређује на Христову личност и дело; Исус је умро за наше грехе и устао је поново из мртвих. Нико не може да се спасе без разумевања ове истине – и без ослањања на њу.

Сваки део поруке еванђеља је битан. Ако је било који део еванђеља нејасан, вера се расплињава: ако не разумемо да је Исус Божији Син, онда Његова смрт није битна, што се тиче нашег спасења. Ако не разумемо да је Исус умро, онда, логично, нећемо разумети васкрсење. Ако не разумемо разлог Његове смрти (за наше грехе), онда можемо себе да посматрамо као да немамо кривице, а самим тим нам није ни потребан Спаситељ. Ако не разумемо да је Исус поново устао из мртвих, онда пропуштамо чињеницу да је живи Спаситељ и наша вера је мртва (1. Коринћанима 15:17).

Библија даје примере оних који су достигли одређени степен духовног знања, али су, и даље, били неспашени. Тек пошто су разумели основе еванђеља, ти појединци су поверовали Христу и били наново рођени. Етиопски ушкопљеник (Дела 8:26-39), Корнелије (Дела 10), Аполос (Дела 18:24-28) и дванаест људи из Ефеса (Дела 19:1-7) су сви имали религиозну позадину, али тренутак спасења је наступио када су поверовали у Христа – а прво су морали да чују и разумеју садржину еванђеља.

Међутим, да бисмо били спашени, није неопходно разумети све што еванђеље укључује. У ствари, немогуће је разумети све што евађеље укључује, док смо на овој земљи. Оно што је парадокс је, да се ми трудимо да „познајемо Христову љубав која превазилази наше сазнање″ (Ефесцима 3:19). Али, ми никада нећемо потпуно разумети богатства Божије благодати: „О дубино богатства и мудрости, и знања Божијег! Како су недокучиви Његови судови и неистраживи Његови путеви!″ (Римљанима 11:33).

На пример, није потребно да разумемо хипостатску унију да бисмо били спашени. Цитирање дефиниције помирења није потребно за спасење. Нити је потребно знање о оправдању, искупљењу или сталном посвећењу да би се ишло на небо. Сазнање о овим стварима долази временом и са проучавањем Божије Речи, али оне нису потребни да се знају у тренутку спасења. Тешко да је лопов на крсту знао много о сотериологији када се окренуо Господу и рекао: „Сети ме се када дођеш са својим царством!" (Лука 23:42).

Порука еванђеља је довољно једноставна да је разуме дете. Исус је нагласио да је спасење доступно малима: „Пустите дечицу да долазе к мени, не браните им; јер таквима припада царство Божије″ (Марко 10:14). Слава Господу, еванђеље Исуса Христа могу да разумеју деца. Такође, верујемо да Бог пружа своју благодат онима који су ментално заостали.

Да бисмо ишли на небо, морамо да „верујемо у Господа Исуса Христа" (Дела 16:31). То јест, ми верујемо у жртву Светог Бога који је умро уместо нас и устао трећи дан. Онима који верују у Исусово име, Бог даје „право да постану деца Божија" (Јован 1:12). Еванђеље је толико и једноставно и дубоко.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли је неопходно потпуно разумети еванђеље да би се ишло на небо? Да ли је довољно веровати у еванђеље, иако га не разумемо у потпуности?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries