settings icon
share icon
Pitanje

Šta to znači poštovati oca i majku?

српски

Odgovor


Poštovati roditelje znači uvažavati ih na delu i rečima, ceniti zbog toga što jesu. Grčka reč za poštovati se prevodi “duboko poštovati, ceniti i uvažavati”. Poštovanje se ne ukazuje samo zbog zasluga, već i zbog položaja. Na primer, neki Amerikanci se ne slažu sa odlukama predsednika države, ali ipak poštuju njegovu poziciju vođe. Isto tako, deca uvek treba da poštuju roditelje, čak i kad oni to ne zaslužuju.

Bog zahteva da poštujemo oca i majku. Koliko je to važno vidimo po tome što on to zahteva od nas u Deset zapovesti (2. Mojsijeva 20:12) i u Novom zavetu: “Deco, slušajte svoje roditelje u Gospodu, jer je to pravo. 'Poštuj oca svoga i majku’, to je prva zapovest sa obećanjem, ‘da ti bude dobro i da dugo živiš na zemlji’” (Efescima 6:1-3). Poštovanje roditelja je jedina zapovest u Bibliji koja zauzvrat obećava dug život. Oni koji poštuju svoje roditelje su blagosloveni (Jeremija 35:18-19). S druge strane, ljude izopačenog uma i one koji žive bezbožno u poslednjim danima karakteriše i nepokornost roditeljima (Rimljanima 1:30; 2. Timoteju 3:2).

Solomun, najmudriji čovek na zemlji, savetovao je deci da poštuju svoje roditelje (Priče 1:8, 13:1, 30:17). Ne možemo da prerastemo Božiju zapovest da poštujemo roditelje, čak i kada više nismo pod njihovim direktnim autoritetom. I sam se Isus, Božiji sin, podredio svojim zemaljskim roditeljima (Luka 2:51) i svom nebeskom Ocu (Matej 26:39). Sledeći Hristov primer, treba da poštujemo roditelje onako kako poštujemo svog nebeskog Oca (Jevrejima 12:9; Malahija 1:6).

Zapoveđeno nam je da poštujemo roditelje, ali kako? Treba ih poštovati delima i stavom (Marko 7:6), uvažavati njihove želje. „Mudar sin sluša nastavu oca svog; a podsmevač ne sluša ukore” (Priče 13:1). U Mateju 15:3-9 Isus podseća fariseje na zapovest o poštovanju oca i majke. Oni su držali zakon, ali su mu dodali svoju tradiciju koja ga je progutala. Iako su na rečima poštovali roditelje, njihova dela otkrivala su prave motive. Poštovanje je mnogo više od reči. To je glagol koji zahteva aktivno delovanje.

Treba da poštujemo roditelje isto onako kao što želimo da proslavimo Boga – mislima, rečima i delima. Za dete je poštovanje roditelja jednako poslušnosti. To znači slušati, biti pažljiv i podrediti se njihovom autoritetu. Kada dete odraste, poslušnost kojoj je naučeno pomoći će mu da poštuje autoritete kao što su vlada, policija i pretpostavljeni na poslu.

Iako nam je zapoveđeno da poštujemo roditelje, to ne znači da treba da podražavamo one koji su bezbožni (Jezekilj 20:18-19). Ako neki roditelj upućuje svoje dete da uradi nešto što je protivno Božijim zapovestima, ono mora da posluša Boga, a ne roditelje (Dela 5:28).

Poštovanje se uzvraća poštovanjem. Bog će poštovati one koji drže njegovu zapovest. Ako želimo da ugodimo Bogu i budemo blagosloveni, treba da poštujemo roditelje. Poštovati nije lako, nije uvek inspirativno i sigurno nije moguće u sopstvenoj snazi. Ali, to je siguran put ka zacrtanom životnom cilju – da proslavimo Boga. “Deco, slušajte svoje roditelje u svemu, jer je to ugodno u Gospodu” (Kološanima 3:20).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta to znači poštovati oca i majku?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries