settings icon
share icon
Питање

Шта то значи поштовати оца и мајку?

srpski
Одговор


Поштовати родитеље значи уважавати их на делу и речима, ценити због тога што јесу. Грчка реч за поштовати се преводи “дубоко поштовати, ценити и уважавати”. Поштовање се не указује само због заслуга, већ и због положаја. На пример, неки Американци се не слажу са одлукама председника државе, али ипак поштују његову позицију вође. Исто тако, деца увек треба да поштују родитеље, чак и кад они то не заслужују.

Бог захтева да поштујемо оца и мајку. Колико је то важно видимо по томе што он то захтева од нас у Десет заповести (2. Мојсијева 20:12) и у Новом завету: “Децо, слушајте своје родитеље у Господу, јер је то право. 'Поштуј оца свога и мајку’, то је прва заповест са обећањем, ‘да ти буде добро и да дуго живиш на земљи’” (Ефесцима 6:1-3). Поштовање родитеља је једина заповест у Библији која заузврат обећава дуг живот. Они који поштују своје родитеље су благословени (Јеремија 35:18-19). С друге стране, људе изопаченог ума и оне који живе безбожно у последњим данима карактерише и непокорност родитељима (Римљанима 1:30; 2. Тимотеју 3:2).

Соломун, најмудрији човек на земљи, саветовао је деци да поштују своје родитеље (Приче 1:8, 13:1, 30:17). Не можемо да прерастемо Божију заповест да поштујемо родитеље, чак и када више нисмо под њиховим директним ауторитетом. И сам се Исус, Божији син, подредио својим земаљским родитељима (Лука 2:51) и свом небеском Оцу (Матеј 26:39). Следећи Христов пример, треба да поштујемо родитеље онако како поштујемо свог небеског Оца (Јеврејима 12:9; Малахија 1:6).

Заповеђено нам је да поштујемо родитеље, али како? Треба их поштовати делима и ставом (Марко 7:6), уважавати њихове жеље. „Мудар син слуша наставу оца свог; а подсмевач не слуша укоре” (Приче 13:1). У Матеју 15:3-9 Исус подсећа фарисеје на заповест о поштовању оца и мајке. Они су држали закон, али су му додали своју традицију која га је прогутала. Иако су на речима поштовали родитеље, њихова дела откривала су праве мотиве. Поштовање је много више од речи. То је глагол који захтева активно деловање.

Треба да поштујемо родитеље исто онако као што желимо да прославимо Бога – мислима, речима и делима. За дете је поштовање родитеља једнако послушности. То значи слушати, бити пажљив и подредити се њиховом ауторитету. Када дете одрасте, послушност којој је научено помоћи ће му да поштује ауторитете као што су влада, полиција и претпостављени на послу.

Иако нам је заповеђено да поштујемо родитеље, то не значи да треба да подражавамо оне који су безбожни (Језекиљ 20:18-19). Ако неки родитељ упућује своје дете да уради нешто што је противно Божијим заповестима, оно мора да послуша Бога, а не родитеље (Дела 5:28).

Поштовање се узвраћа поштовањем. Бог ће поштовати оне који држе његову заповест. Ако желимо да угодимо Богу и будемо благословени, треба да поштујемо родитеље. Поштовати није лако, није увек инспиративно и сигурно није могуће у сопственој снази. Али, то је сигуран пут ка зацртаном животном циљу – да прославимо Бога. “Децо, слушајте своје родитеље у свему, јер је то угодно у Господу” (Колошанима 3:20).Врати се на Српску страну

Шта то значи поштовати оца и мајку?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries