settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o poslušnosti roditeljima?

српски

Odgovor


Poslušnost roditeljima je direktna Božija zapovest. „Deco, slušajte svoje roditelje zbog Gospoda, jer je to pravedno“ (Efescima 6:1). Reč poslušni u ovom stihu ne može se odvojiti od ideje „poštovati“ ih. Efescima 6:2–3 se nastavlja: ​​„’Poštuj svoga oca i svoju majku,‘ prva je zapovest sa obećanjem: ‘da ti bude dobro i da dugo poživiš na zemlji.‘“ Poštovanje je odnos prema roditeljima iz koga treba da proisteče poslušnost prema roditeljima. Nevoljna poslušnost nije u skladu sa zapovesti.

Za decu može biti izazov da nauče da slušaju i poštuju svoje roditelje — nekoj deci je to teže od druge! Ali postoji veoma dobar razlog za ovu naredbu. Priče Solomonove poučavaju da oni koji slušaju svoje roditelje stiču mudrost: „Mudar sin prihvata očevo vaspitanje, a podrugljivac ne sluša ukor“ (Priče Solomonove 13:1). Božji plan je da deca nauče da poštuju i slušaju svoje roditelje dok odrastaju kako bi mogla da žive mudro. Pošto se nauče poštovanju kod kuće, poštovaće druge na odgovarajući način kada napuste dom. Čak je i mladi Isus, iako je bio Sin Božiji, slušao svoje zemaljske roditelje i rastao u mudrosti (Luka 2:51—52). Biblija kaže da je deci koja nisu disciplinovana ili koja ne slušaju svoje roditelje mnogo gore u životu (videti Priče Solomonove 22:15; 19:18; i 29:15).

Kao što deca imaju odgovornost da slušaju svoje roditelje, roditelji imaju odgovornost da poučavaju svoju decu Božjim putevima. „A vi, očevi, ne razdražujte svoju decu, nego ih odgajajte s Gospodnjom poukom i opomenom.“ (Efescima 6:4). Ali čak i ako se nečiji roditelji ne pridržavaju ove zapovesti upućene njima, deca i dalje imaju zapovest da slušaju i poštuju svoje roditelje.

Naša krajnja odgovornost je da volimo i slušamo Boga, iznad svega. On je zapovedio deci da slušaju svoje roditelje. Jedini prihvatljiv razlog za neposlušnost prema roditeljima bi bio ako, roditelji nalažu detetu da uradi nešto što je očigledno protivno jednoj od Božjih zapovesti. U tom slučaju, dete umesto toga treba da posluša Boga (videti Dela apostolska 5:29).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija kaže o poslušnosti roditeljima?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries