settings icon
share icon
Питање

Шта Библија каже о послушности родитељима?

srpski
Одговор


Послушност родитељима је директна Божија заповест. „Децо, слушајте своје родитеље због Господа, јер је то праведно“ (Ефесцима 6:1). Реч послушни у овом стиху не може се одвојити од идеје „поштовати“ их. Ефесцима 6:2–3 се наставља: ​​„’Поштуј свога оца и своју мајку,‘ прва је заповест са обец́ањем: ‘да ти буде добро и да дуго поживиш на земљи.‘“ Поштовање је однос према родитељима из кога треба да проистече послушност према родитељима. Невољна послушност није у складу са заповести.

За децу може бити изазов да науче да слушају и поштују своје родитеље — некој деци је то теже од друге! Али постоји веома добар разлог за ову наредбу. Приче Соломонове поучавају да они који слушају своје родитеље стичу мудрост: „Мудар син прихвата очево васпитање, а подругљивац не слуша укор“ (Приче Соломонове 13:1). Божји план је да деца науче да поштују и слушају своје родитеље док одрастају како би могла да живе мудро. Пошто се науче поштовању код куц́е, поштовац́е друге на одговарајуц́и начин када напусте дом. Чак је и млади Исус, иако је био Син Божији, слушао своје земаљске родитеље и растао у мудрости (Лука 2:51—52). Библија каже да је деци која нису дисциплинована или која не слушају своје родитеље много горе у животу (видети Приче Соломонове 22:15; 19:18; и 29:15).

Као што деца имају одговорност да слушају своје родитеље, родитељи имају одговорност да поучавају своју децу Божјим путевима. „А ви, очеви, не раздражујте своју децу, него их одгајајте с Господњом поуком и опоменом.“ (Ефесцима 6:4). Али чак и ако се нечији родитељи не придржавају ове заповести упуц́ене њима, деца и даље имају заповест да слушају и поштују своје родитеље.

Наша крајња одговорност је да волимо и слушамо Бога, изнад свега. Он је заповедио деци да слушају своје родитеље. Једини прихватљив разлог за непослушност према родитељима би био ако, родитељи налажу детету да уради нешто што је очигледно противно једној од Божјих заповести. У том случају, дете уместо тога треба да послуша Бога (видети Дела апостолска 5:29).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта Библија каже о послушности родитељима?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries