settings icon
share icon
Pitanje

Treba li hrišćanin da ulazi u posao sa nevernikom?

српски

Odgovor


Ovo pitanje je uobičajeno među hrišćanima. Stih koji se najviše citira ovom prilikom je: “ Ne vucite sa nevernicima jaram koji je za vas tuđ; jer čega zajedničkog ima pravednost sa bezakonjem? ili kakvu zajednicu ima svetlost sa tamom?” (2. Korinćanima 6:14). Ovaj stih se često tumači kao zabrana sklapanja braka između hrišćana i nehrišćana. Brak se definitivno uklapa u ovo upozorenje, ali u njegovom kontekstu ne nalazimo ništa što bi ga ograničavalo samo na brak. Zabranjuju se svi tipovi "nejednakih jarmova" - brakovi, bliska prijateljstva i, u mnogim slučajevima, poslovna partnerstva.

Ta zapovest nagoveštava da između vernika i nevernika postoji velika razlika. Uopšteno govoreći, motivacija, ciljevi i metode hrišćanina ne mogu da se porede sa onima koje ima nehrišćanin. Vera menja čovekov karakter. Najveća ambicija u životu hrišćanina je da proslavi Gospoda Isusa Hrista i da mu u svemu udovolji dok se nevernik, u najboljem slučaju, razlikuje po tome. Ako su poslovne metode i ciljevi hrišćanina isti kao kod nevernika, on verovatno treba da preispita svoje prioritete.

Druga Korinćanima 6:14 postavlja pitanje: “Kakvu zajednicu ima svetlost sa tamom?” Ljudi su u “zajednici” kada nešto dele. I zajednica poslovnih partnera je takva da oni moraju da dele stvari – ono što pripada jednom, pripada i drugom. To je upravo ono što se podrazumeva pod zajedništvom. Imajući na umu ove principe, najbolje je izbegavati zajedništvo sa neverinicima u poslu. Ako hrišćanin zaista želi da proslavi Boga svojim poslom, neminovno će upasti u konfilkt sa svojim nevernim poslovnim partnerom. " Hoće li dvojica ići zajedno, ako se ne dogovore?” (Amos 3:3).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Treba li hrišćanin da ulazi u posao sa nevernikom?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries