settings icon
share icon
Питање

Треба ли хришћанин да улази у посао са неверником?

srpski
Одговор


Ово питање је уобичајено међу хришћанима. Стих који се највише цитира овом приликом је: “ Не вуците са неверницима јарам који је за вас туђ; јер чега заједничког има праведност са безакоњем? или какву заједницу има светлост са тамом?” (2. Коринћанима 6:14). Овај стих се често тумачи као забрана склапања брака између хришћана и нехришћана. Брак се дефинитивно уклапа у ово упозорење, али у његовом контексту не налазимо ништа што би га ограничавало само на брак. Забрањују се сви типови "неједнаких јармова" - бракови, блиска пријатељства и, у многим случајевима, пословна партнерства.

Та заповест наговештава да између верника и неверника постоји велика разлика. Уопштено говорећи, мотивација, циљеви и методе хришћанина не могу да се пореде са онима које има нехришћанин. Вера мења човеков карактер. Највећа амбиција у животу хришћанина је да прослави Господа Исуса Христа и да му у свему удовољи док се неверник, у најбољем случају, разликује по томе. Ако су пословне методе и циљеви хришћанина исти као код неверника, он вероватно треба да преиспита своје приоритете.

Друга Коринћанима 6:14 поставља питање: “Какву заједницу има светлост са тамом?” Људи су у “заједници” када нешто деле. И заједница пословних партнера је таква да они морају да деле ствари – оно што припада једном, припада и другом. То је управо оно што се подразумева под заједништвом. Имајући на уму ове принципе, најбоље је избегавати заједништво са невериницима у послу. Ако хришћанин заиста жели да прослави Бога својим послом, неминовно ће упасти у конфилкт са својим неверним пословним партнером. " Хоће ли двојица ићи заједно, ако се не договоре?” (Амос 3:3).Врати се на Српску страну

Треба ли хришћанин да улази у посао са неверником?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries