settings icon
share icon
Pitanje

Polaganje ruku- šta Biblija govori o tome?

српски

Odgovor


„Polaganje ruku" je biblijski čin; međutim, ne postoji biblijski nalog da se fizički polažu ruke na nekog radi posebne duhovne službe. Isus je polagao ruke na mnoge od onih koje je iscelio; međutim, On je, takođe, isceljivao ljude i bez polaganja ruku. U stvari, postojale su situacije kada nije bio ni blizu onih koji je iscelio. Matej 8:8 opisuje Isusa kako isceljuje slugu rimskog vojnika bez odlaska u njegovu kuću.

Treba razmisliti o dva sledeća primera: u jednom primeru, Sveti Duh daje dar govora u jezicija tokom čina apostolovog polaganja ruku, a u drugom slučaju, On to čini bez polaganja ruku, već jednostavno dok apostol propoveda.

„Na to Pavle reče: Jovan je krstio pokajničkim krštenjem govoreći narodu da poveruje u onoga koji za njim dolazi, to jest u Isusa. Kad to čuše, krstiše se u ime Gospoda Isusa. I kad je Pavle položio ruke na njih, siđe Duh Sveti na njih, pa govorahu jezicima i prorokovahu" (Dela 19:4-6).

„Dok je Petar još govorio ove reči, siđe Duh Sveti na sve koji su slušali govor. I zadiviše se verni iz obrezanja koji su došli s Petrom, što se i na mnogobošce izlio dar Svetoga Duha; jer su ih slušali kako govore jezike i veličaju Boga" (Dela 10:44-46).

U 1. Timoteju 5:22, ne radi se toliko o fizičkom činu polaganju ruku, koliko o principu da se predavanje odgovornosti za duhovno vođstvo (kako god to da se radi) radi sa pažnjom. Ne treba da se radi „naglo" ili bez razmatranja: „Ruke ne polaži brzo ni na koga i nemoj da učestvuješ u tuđim gresima; drži sebe čista".

Nesumnjivo, polaganje ruku u ranoj crkvi bio je način da se poveže poruka sa glasnikom ili duhovni dar sa davaocem. To je bio„znak" koji mu je davao potvrdu da je kroz fizičku manifestaciju duhovni dar dodeljen. Treba da razumemo da ne postoji magična biblijska formula za službu Crkve. Polaganje ruku, samo po sebi, nema moć. Bog upotrebljava polaganje ruku jedino kada se čini u skladu sa Božijom Rečju.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Polaganje ruku- šta Biblija govori o tome?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries