settings icon
share icon
Питање

Полагање руку- шта Библија говори о томе?

srpski
Одговор


„Полагање руку" је библијски чин; међутим, не постоји библијски налог да се физички полажу руке на неког ради посебне духовне службе. Исус је полагао руке на многе од оних које је исцелио; међутим, Он је, такође, исцељивао људе и без полагања руку. У ствари, постојале су ситуације када није био ни близу оних који је исцелио. Матеј 8:8 описује Исуса како исцељује слугу римског војника без одласка у његову кућу.

Треба размислити о два следећа примера: у једном примеру, Свети Дух даје дар говора у језиција током чина апостоловог полагања руку, а у другом случају, Он то чини без полагања руку, већ једноставно док апостол проповеда.

„На то Павле рече: Јован је крстио покајничким крштењем говорећи народу да поверује у онога који за њим долази, то јест у Исуса. Кад то чуше, крстише се у име Господа Исуса. И кад је Павле положио руке на њих, сиђе Дух Свети на њих, па говораху језицима и пророковаху" (Дела 19:4-6).

„Док је Петар још говорио ове речи, сиђе Дух Свети на све који су слушали говор. И задивише се верни из обрезања који су дошли с Петром, што се и на многобошце излио дар Светога Духа; јер су их слушали како говоре језике и величају Бога" (Дела 10:44-46).

У 1. Тимотеју 5:22, не ради се толико о физичком чину полагању руку, колико о принципу да се предавање одговорности за духовно вођство (како год то да се ради) ради са пажњом. Не треба да се ради „нагло" или без разматрања: „Руке не полажи брзо ни на кога и немој да учествујеш у туђим гресима; држи себе чиста".

Несумњиво, полагање руку у раној цркви био је начин да се повеже порука са гласником или духовни дар са даваоцем. То је био„знак" који му је давао потврду да је кроз физичку манифестацију духовни дар додељен. Треба да разумемо да не постоји магична библијска формула за службу Цркве. Полагање руку, само по себи, нема моћ. Бог употребљава полагање руку једино када се чини у складу са Божијом Речју.

EnglishВрати се на Српску страну

Полагање руку- шта Библија говори о томе?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries