settings icon
share icon
Pitanje

Zašto Bog ne pruža priliku palim anđelima da se pokaju?

српски

Odgovor


Biblija se ne bavi posebno pitanjem da li pali anđeli imaju priliku da se pokaju, ali možemo steći uvid o onom što Biblija govori. Prvo, Satana (Lucifer) bio je jedan od anđela najvišeg ranga , možda i najvišeg ranga (Jezekilj 28:14). Lucifer – i svi anđeli – bili su u stalnoj Božijoj prisutnosti i znali su za Božiju slavu. Zato, nisu imali izgovor za to što su se pobunili protiv Boga i okrenuli Mu ledja. Nisu bili iskušani. Pobuna Lucifera i drugih anđela protiv Boga, uprkos onom što su znali, bio je krajnji vid zla.

Drugo, Bog nije obezbedio plan otkupljenja za anđele kao što je to učinio za čovečanstvo. Pad ljudske vrste uslovio je okajničku žrtvu za greh i Bog je obezbedio tu žrtvu u Isusu Hristu. Po svojoj blagodati, Bog je otkupio ljudsku rasu, a Njemu je pripala sva slava.

Nijedna takva žrtva nije planirana za anđele. Pored toga, Bog je rekao za one anđele koji su ostali Njemu verni da su Njegovi „izabrani anđeli" (1. Timoteju 5:21). Znamo iz biblijske doktrine o odabiru da će, oni koje je Bog odabrao za spasenje, biti spašeni i da ih ništa ne može odvojiti od Božije ljubavi (Rimljanima 8:38-39). Jasno je da oni koji su se pobunili protiv Boga nisu bili Božiji „odabrani" anđeli.

Na kraju, Biblija ne daje razlog da verujemo da bi se anđeli pokajali čak i kada bi im Bog dao priliku (1. Petrova 5:8). Pali anđeli izgledaju potpuno posvećeni protivljenju Bogu i napadima na Božije ljude. Biblija kaže da ozbiljnost Božijeg suda varira u odnosu na to koliko znanja osoba poseduje (Luka 12:48). Stoga, pali anđeli su, s obzirom na veliko znanje koje su posedovali, zaslužili Božiji gnev.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Zašto Bog ne pruža priliku palim anđelima da se pokaju?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries