settings icon
share icon
Питање

Зашто Бог не пружа прилику палим анђелима да се покају?

srpski
Одговор


Библија се не бави посебно питањем да ли пали анђели имају прилику да се покају, али можемо стећи увид о оном што Библија говори. Прво, Сатана (Луцифер) био је један од анђела највишег ранга , можда и највишег ранга (Језекиљ 28:14). Луцифер – и сви анђели – били су у сталној Божијој присутности и знали су за Божију славу. Зато, нису имали изговор за то што су се побунили против Бога и окренули Му леђа. Нису били искушани. Побуна Луцифера и других анђела против Бога, упркос оном што су знали, био је крајњи вид зла.

Друго, Бог није обезбедио план откупљења за анђеле као што је то учинио за човечанство. Пад људске врсте условио је окајничку жртву за грех и Бог је обезбедио ту жртву у Исусу Христу. По својој благодати, Бог је откупио људску расу, а Њему је припала сва слава.

Ниједна таква жртва није планирана за анђеле. Поред тога, Бог је рекао за оне анђеле који су остали Њему верни да су Његови „изабрани анђели" (1. Тимотеју 5:21). Знамо из библијске доктрине о одабиру да ће, они које је Бог одабрао за спасење, бити спашени и да их ништа не може одвојити од Божије љубави (Римљанима 8:38-39). Јасно је да они који су се побунили против Бога нису били Божији „одабрани" анђели.

На крају, Библија не даје разлог да верујемо да би се анђели покајали чак и када би им Бог дао прилику (1. Петрова 5:8). Пали анђели изгледају потпуно посвећени противљењу Богу и нападима на Божије људе. Библија каже да озбиљност Божијег суда варира у односу на то колико знања особа поседује (Лука 12:48). Стога, пали анђели су, с обзиром на велико знање које су поседовали, заслужили Божији гнев.Врати се на Српску страну

Зашто Бог не пружа прилику палим анђелима да се покају?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries